Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Szabó over Aidsbestrijding in Swaziland. Deze vragen werden ingezonden op 7 december 2005 met kenmerk 2050604520.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelings-samenwerking op vragen van het lid Szabó (VVD) over Aidsbestrijding in Swaziland.

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat de koning van Swaziland de geplande evenementen rond Wereldaidsdag heeft afgelast wegens andere verplichtingen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Onderschrijft u de stelling dat in Afrika polygamie een belangrijke oorzaak is voor de verspreiding van AIDS?

Antwoord

Nee. Indien partners zich aan dezelfde ABC-gedragsregels (Abstinence, Be faithful, Condom use) houden als partners in een monogame relatie, is er geen reden om aan te nemen, dat het AIDS-virus zich sneller verspreidt. Als de partners zich daar niet aan houden is er inderdaad in potentie een groter risico van verspreiding. In dat geval is echter promiscuïteit de oorzaak en niet de polygamie als zodanig. Uit onderzoek naar hoge prevalentiecijfers in Afrika komt polygamie dan ook niet als belangrijke oorzaak naar voren.

Vraag 3
Bent u bekend met het feit dat meer dan 43% van de vrouwen in Swaziland besmet is met Aids?

Antwoord
Het is niet juist dat 43% van de vrouwen in Swaziland besmet is met HIV. Volgens het jongste UNAIDS-rapport betreft dit percentage de prevalentie van HIV bij zwangere vrouwen.

Vraag 4
Deelt u in dit verband de mening dat de koning van Swaziland het verkeerde voorbeeld geeft ten aanzien van Aidsbestrijding, aangezien hij zelf met dertien vrouwen is getrouwd?

Antwoord
Nee, ik deel deze mening niet. De koning zou ongeacht het aantal vrouwen waarmee hij is getrouwd als politiek leider het goede voorbeeld kunnen geven en een actieve rol in de aids-bestrijding kunnen spelen.

Vraag 5
Deelt u de mening dat de regering van Swaziland onvoldoende inspanningen verricht op het gebied van de Aidsbestrijding? Zo ja, bent u bereid in internationaal verband Europese Unie en Verenigde Naties) sancties te overwegen op het gebied van de ontwikkelingshulp aan Swaziland om zo de druk op de regering van Swaziland op te voeren om de bestrijding van AIDS alsnog tot prioriteit in haar beleid te verheffen?

Antwoord
Ja, de regering van Swaziland zou meer kunnen en moeten doen. Verhoging van de internationale politieke druk op Swaziland is derhalve opportuun, waarbij het opleggen van sancties niet aan de orde is. De druk kan worden gerelateerd aan het nakomen van afspraken in het kader van de Afrikaanse Unie ("Abuja Declaration on HIV/AIDS, Tuberculosis and Other Related Infectious Diseases") en het gestand doen van andere beloften vervat in internationale overeenkomsten, zoals gemaakt in VN- verband. Overigens is er recentelijk ook een aantal positieve initiatieven van de regering van Swaziland het vermelden waard, zoals de overheidsbijdrage aan het inkomen van personen die zich inzetten voor de opvang van aids-slachtoffers. Dergelijke initiatieven verdienen steun.

Vraag 6
Kunt u aangeven welke duurzame resultaten ontwikkelingsorganisaties, zoals de NOVIB, in Swaziland hebben geboekt op het gebied van Aidsbestrijding? Zo neen, wat zijn de oorzaken van het uitblijven van duurzame resultaten?

Antwoord
NOVIB heeft geen ontwikkelings-programma in Swaziland. Het zijn met name internationale organisaties als UNICEF, IFRC, PSI (deze drie organisaties worden door Nederland gefinancierd via het regionale HIV/AIDS-programma) en WFP, die actief zijn op het gebied van HIV/AIDS in Swaziland. Uit hun jaarverslagen blijkt, dat er wel verbetering is waar te nemen in de aanpak, maar dat de omvang van het probleem het moeilijk maakt om duurzame resultaten te bereiken. Naast de omvang van het probleem zou ik als oorzaak de kostbaarheid en tijdrovendheid van duurzame oplossingen willen noemen. In een land als Swaziland met relatief weinig menskracht en slecht ontwikkelde instituties zijn die duurzame oplossingen niet gemakkelijk te realiseren.


1) De Telegraaf, 2 december jl., 'Koning schrapt Wereldaidsdag'

---- --