Gemeente Spijkenisse


Openbaar basisonderwijs Spijkenisse in 2007 zelfstandig verder

22 december 2005

Het openbaar basisonderwijs in Spijkenisse gaat met ingang van 2007 zelfstandig verder als stichting. De stichting bestaat dan uit tien scholen met achttien vestigingen, 2800 leerlingen, 325 medewerkers en een jaarbudget van 15 miljoen euro. Door de verzelfstandiging kunnen de scholen beter inspelen op landelijke ontwikkelingen in het onderwijs. Ook worden ouders meer betrokken bij het functioneren van de school en de samenstelling van het stichtingsbestuur.

De stichting krijgt van 2007 tot 2011 een bruidschat van de gemeente mee als bijdrage in de kosten voor administratie, beheer en bestuur van de nieuwe onderwijsorganisatie.

De gemeente houdt een toezichthoudende functie. Zo blijft de gemeente verantwoordelijk voor de aanwezigheid van voldoende scholen voor openbaar onderwijs en kan alleen de gemeenteraad besluiten een openbare school op te heffen. De gemeenteraad stelt ook de begroting en jaarrekening van de stichting vast. Het bestuur van de nieuwe stichting oefent de taken en bevoegdheden van het bevoegd gezag uit, waaronder het strategisch beleid.

Er is een bedrijfsplan voor de stichting opgesteld. In principe zal er voor de burgers niet veel veranderen. Ook de mensen die het werk doen, blijven hetzelfde. Zij zullen in dienst komen van de stichting, hun CAO blijft dezelfde.

Op 12 januari 2006 wordt de verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs in de raadscommissie Onderwijs en Welzijn besproken en op 1 februari in de gemeenteraad.