Gemeente Deventer

Energieadvies voor minima

RECHTOP! ENERGIEADVIES VOOR MINIMA

De gemeente Deventer heeft van het ministerie van VROM een subsidie ontvangen van bijna 232.000 euro om mensen met een laag inkomen in de gemeente Deventer te adviseren over hoe zij energie kunnen besparen in hun huishouden. Energiebesparing levert een positieve bijdrage aan het tegengaan van het broeikaseffect. Aan die huishoudens wordt ook een doos met energiebesparende materialen verstrekt. De gemeente gaat dit project uitvoeren in het kader van het gemeentelijke Rechtop! project, een project voor mensen met een laag inkomen in Deventer. De adviseurs en de monteurs zijn mensen die vanuit een uitkeringssituatie werkervaring gaan opdoen om daardoor aan een regulier betaalde baan te komen. Het project start hopelijk nog in het voorjaar.

De gemeente Deventer is een van de negen Nederlandse gemeenten die hun subsidieverzoek aan het ministerie beloond zagen. Het ministerie heeft deze subsidie in het leven geroepen in het kader van het klimaatbeleid. Minder energie gebruiken heeft immers een positieve uitwerking op het broeikaseffect en levert daarmee een bijdrage aan een beter milieu.

Een van de criteria om in aanmerking te kunnen komen voor deze subsidie was dat er naast het energieadvies aan minima een meerwaarde aan het project werd verbonden. Deventer doet dit door er een werkervaringsfunctie aan te geven. De medewerkers (adviseurs en monteurs) zijn deelnemers aan het gemeentelijk re-integratie project Werk Loont. Zij ontvangen een uitkering van de gemeente. Zodra ze bekwaam zijn, gaan ze langs bij mensen met een laag inkomen om hen te adviseren. Daarbij hebben ze een doos met attributen bij zich, zoals tochtstrips, brievenbusborstels en isolatiefolie. Die spullen kunnen worden gebruikt om de woning energiezuinig(er) te maken. Als mensen niet in staat zijn zelf deze attributen aan te brengen in de woning, bijvoorbeeld in verband met ouderdom of fysieke beperkingen, dan wordt dat voor hen gedaan door een Rechtop! energieadvies medewerker.

Jos Fleskes is blij met de subsidie: âHet mes snijdt aan twee kanten met dit project. Minima in Deventer kunnen hierdoor besparen op de toch al sterk oplopende kosten van energie en mensen in de bijstand kunnen werkervaring opdoen. Dat is toch fantastisch?â

Zijn collega wethouder Gerrit Berkelder: âWat mij betreft snijdt het mes zelfs aan drie kanten. Ook het klimaat is gediend bij energiebesparing. Dat is belangrijk om het broeikaseffect tegen te gaan. Zo kan Deventer een weliswaar kleine maar wel heel concrete bijdrage daaraan leveren.â

Publicatiedatum: 22-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 22 december 2005