Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brief aan NVJ-leden bij RTL-Nederland
Pensioenen, levensloop, zorgverzekering
RTL Nederland
(22 december 2005)

Beste collega's,

Bijgaand treffen jullie het protocolvoorstel pensioenen, levensloop en zorgverzekering RTL Nederland. We verzoeken jullie voor 10 januari 2006 te laten weten of je hiermee instemt per mail (omroep@nvj.nl), fax (020-6624901) of per post naar Antwoordnummer 17170, 1000 TL Amsterdam.

Volledigheidshalve willen we nog aantekenen dat de NVJ en andere bonden een voorbehoud hebben gemaakt inzake het laatste punt van het protocol, onder 'verdere afspraken'.

We wensen jullie hele fijne feestdagen en een goed 2006!

Vriendelijke groet

Marc Visch
Secretaris Omroep
NVJ

AANGEPAST VOORSTEL RTL NEDERLAND INZAKE PENSIOENEN, LEVENSLOOP EN ZORGVERZEKERING

Hilversum, 9 december 2005

Alle onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen tezamen 1 totaalvoorstel. Bij het niet doorgaan van 1 van de onderdelen, vervalt de rest van het aanbod.

UITGANGSPUNTEN RTL NEDERLAND VOOR PENSIOENEN, LEVENSLOOP EN ZORGVERZEKERING
o Het behouden van zo goed mogelijke arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers van RTL Nederland op basis van de nieuwe regelgeving. Afspraken voor bepaalde groepen medewerkers mogen niet ten koste gaan van andere groepen medewerkers of het collectieve personeelsbestand. o Er is geen intentie om te verdienen aan de gevolgen van de gewijzigde wetgeving in de pensioen- en ziektekostenafspraken binnen RTL Nederland. Als er ergens een inverdieneffect zou zijn (wat niet het geval is bij onderstaand voorstel), wordt het hiermee gepaard gaande budget opnieuw aangewend voor doelen in de collectieve personele sfeer.
o Bij alle afspraken met betrekking tot pensioenen, levensloop en zorg houdt RTL Nederland rekening met de opbouw van haar personeelsbestand (we hebben een relatief jong personeelsbestand). o Daarnaast dient rekening te worden gehouden met het feit dat RTL Nederland opereert als een commerciële mediaorganisatie in een competitieve markt die niet kan worden vergeleken met het publieke omroepbedrijf. Noch bedrijfseconomisch, noch voor wat betreft de opbouw van het personeelsbestand.

OPBOUW PERSONEELSBESTAND
Aantal werknemers 21-45 : 600
45-55 : 73
55+ : 10

VOORSTEL PENSIOENEN
o De invoering van de nieuwe PNO I-pensioenregeling voor alle medewerkers van RTL Nederland met ingang van 1/1/06. Met deze regeling behoudt RTL Nederland een uitstekende pensioenregeling voor al haar medewerkers. Bij een verlaagde franchise van EUR 11.355 en een hogere opbouw (2,25%) gedurende 44 jaar (21-65 jaar) is een hoge pensioenopbouw (99%) mogelijk. De waarde aan opgebouwde TOP en Artikel 44 van RTL-deelnemers aan de oude regeling blijft behouden. o Een eenmalig aanbod aan 10 werknemers van 55 jaar en ouder om gebruik te maken van de overgangsregeling voor TOP en Artikel 44 volgens de tot het eind van dit jaar geldende pensioenregeling, mits zij bij het bereiken van de leeftijd van 60 jaar uit dienst treden. Deze medewerkers moeten uiterlijk 22 december 2006 aangeven of zij dit aanbod willen accepteren. Zo niet, dan vallen zij onder de nieuwe pensioenregeling PNO I en is er geen sprake van enige compensatie ten gevolge van de gewijzigde pensioenregeling. De hoge extra kosten die met deze compensatiemaatregel voor slechts 10 medewerkers gemoeid zijn vindt RTL Nederland richting de organisatie bij uitzondering te verantwoorden omdat medewerkers die hiervan gebruik maken erg lang pensioen hebben opgebouwd en zij hun pensioengerechtigde leeftijd op basis van de nu geldende pensioenregeling al bijna hebben bereikt. Deze kosten zorgen voor een fikse stijging van de pensioenlasten van RTL Nederland de komende 4 jaar. Er zal derhalve geen sprake zijn van een besparing op de pensioenlasten van de werkgever ten gevolge van de nieuwe regeling. Dit was hoe dan ook al nauwelijks het geval vanwege het grote aantal jonge medewerkers bij RTL Nederland, de lagere franchise en de hogere opbouw.
o Met ingang van de nieuwe PNO 1-regeling op 1 januari 2006: een vaste premieverdeling waarbij vast 1/3 van de premiekosten betaald worden door de werknemer, en vast 2/3 van de premiekosten door de werkgever. o Geen compensatie voor de groep werknemers van 45 tot 55 jaar die sinds 1/1/97 in dienst zijn bij RTL Nederland. Het beleid van RTL Nederland is om geen groepen medewerkers te bevoordelen ten nadele van andere groepen medewerkers en/of het totale medewerkersbestand. Bij compensatiemaatregelen voor de hiervoor genoemde groep medewerkers bevoordelen we deze groep ten nadele van andere medewerkers tussen de 45 en 55 jaar die niet sinds 1/1/97 bij RTL Nederland werken en ten nadele van alle overige medewerkers. De hiermee gepaard gaande extra kostenstijging op het gebied van pensioenen vindt RTL Nederland niet verantwoord en zouden ten koste gaan van andere arbeidsvoorwaarden zoals de werkgeversbijdrage aan de ziektekosten.

LEVENSLOOP
o In het kader van de Wet Arbeid en Zorg wordt binnen RTL Nederland per 1 januari 2006 de Levensloopregeling ingevoerd. Op individuele basis kan dan verlof gespaard worden. Dit gespaarde verlof kan worden ingezet voor bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, een tussentijds verlof (sabbatical) of de financiering van wettelijke geregelde verloven als ouderschapsverlof en zorgverlof. Maximaal 12% van het bruto jaarsalaris mag per jaar worden gespaard en in totaal niet meer dan 210% van het laatstverdiende loon. Tussentijds verlof opnemen kan onder bepaalde voorwaarden en dient altijd in overleg met de werkgever te gebeuren. RTL Nederland voert hierover op dit moment gesprekken met verschillende verzekeraars/financiële instellingen. Het doel is een uitstekende collectieve spaarmogelijkheid te regelen met een aantrekkelijk rentetarief.
o RTL Nederland zal een goede regeling faciliteren, maar hieraan geen financiële bijdrage leveren.

ZIEKTEKOSTEN
o RTL Nederland probeert met PNO goede afspraken te maken voor een collectieve zorgverzekering, maar vergelijkt het PNO-aanbod nog met andere verzekeraars.
o Naast de betaling van de verplichte 6,5% loonafhankelijke premie wil RTL Nederland in 2006 een bijdrage leveren aan een aanvullend pakket. RTL Nederland biedt een vergoeding van EUR 15 per maand aan medewerkers die een aanvullende verzekering kiezen. (Kosten van AV Standaard PNO bij aftrek premie collectief rond EUR 32 per maand). Dit aanbod is hoger dan bij de vorige bespreking, waar we een bijdrage van EUR 10 in de kosten voor de aanvullende verzekering aanboden. o Wij merken bij heel veel collega's dat de zorgverzekering en wat de werkgever hieraan bijdraagt, heel belangrijk wordt gevonden.

TERUGGAVE WAO-GAT VERZEKERING IN RELATIE TOT WIA o Het bedrag dat RTL Nederland alleen dit jaar terugkrijgt van de WAO-gat verzekering, zal RTL Nederland niet aanwenden voor een compensatiemaatregel op het gebied van pensioenen voor de medewerkers van 45 - 55 jaar. Met name vanwege het genoemde beleid dat we het beschikbare personeelsbudget willen aanwenden voor een zo goed mogelijk arbeidsvoorwaardenpakket voor alle medewerkers. Daarnaast dekt het bedrag van de restitutie bij lange na niet de kosten die gemoeid zijn met een compensatieregeling op het gebied van pensioenen voor medewerkers van 45-55 jaar.
o De restitutie van de verzekering zullen we reserveren voor andere personele doeleinden, hetzij noodzakelijk ten gevolge van de WIA, hetzij noodzakelijk voor de opvang van andere, nu nog niet te voorziene gevolgen van wijzigende wetgeving.

Samenvattend: RTL Nederland biedt met bovenstaande: een goed arbeidsvoorwaardenpakket voor al haar medewerkers op het gebied van pensioenen, levensloop en zorg. In aanvulling hierop biedt RTL Nederland bovendien in 2005 een passende eenmalige overgangsregeling op het gebied van TOP en Artikel 44 voor alle medewerkers van 55 jaar en ouder. En in 2006 een werkgeversbijdrage van EUR 15 voor alle medewerkers die een aanvullend pakket afsluiten bij een zorgverzekeraar.

Verdere afspraken, in het kader van een akkoord over pensioenen, levensloop en zorgverzekering
Bij een akkoord over alle hierboven genoemde onderwerpen en regelingen, zullen de CAO-partijen de inhoud van deze regelingen niet opnieuw ter discussie stellen tijdens de CAO-onderhandelingen 2006. Ook zal tijdens de CAO-onderhandelingen 2006 geen materiële compensatie worden gevraagd voor zaken die in dit akkoord van 9 december 2005 over bovenstaande punten zijn afgesproken en vastgesteld.