Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
22 december 2005
Ons kenmerk
DGW 2005/1978
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Aanbieding WB21/KRW Decembernota beleidsbrief

Geachte voorzitter,

Zoals ik eerder heb aangegeven in het NBW-werkprogramma 2005-2009 (april
2005) verschijnen in aanloop naar de concept-stroomgebiedbeheersplannen van
2008 drie decembernota's; in 2005, 2006 en 2007. De decembernota's vormen samen met de "Water in Beeld" en Voortgangsrapportage NBW de jaarlijkse Planning en Controlcyclus ten behoeve van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Bijgesloten vindt u de eerste in de reeks, de decembernota 2005. Deze beschrijft de inhoudelijke koers en het proces in 2006, waarmee de betrokken partijen verder werken aan de opgaven van WB21 en Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De opgave voor WB21 is het op orde krijgen van het watersysteem in 2015 wat betreft regionale en stedelijke wateroverlast, watertekort en grondwater. Bij de Kaderrichtlijn Water gaat het om het bereiken van de goede toestand van oppervlakte- en grondwater in 2015 (met onder voorwaarden mogelijkheid tot verlenging naar 2027). De KRW richt zich voor oppervlaktewater vooral op de kwaliteit (ecologie, inrichting, stoffen).

De richtinggevende uitspraken in de decembernota 2005 zijn te beschouwen als 'beleidsvoornemens'. De regio - provincies, waterschappen en gemeenten
- gaan in het werkproces na in hoeverre nationale richtinggevende uitspraken in de doorwerking op regionaal niveau uitvoerbaar zijn. Op basis hiervan kan de koers worden bijgesteld in de Decembernota 2006. De definitieve keuzes zullen pas in de Nota waterhuishouding c.q. de Stroomgebiedbeheersplannen van 2009 worden vastgelegd. Vanwege het technische gehalte van de nota bied ik u aan een briefing te verzorgen.

Naast de decembernota zelf is er ook een toelichting gemaakt welke u tevens zult ontvangen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen