Erasmus Universiteit Rotterdam

Een miljoen voor pensioenonderzoek aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Het onderzoek naar pensioenen krijgt een stevige impuls: Netspar, het nieuwe wetenschapsnetwerk van de economen Lans Bovenberg, Theo Nijman en Arie Kapteijn subsidieert aan vier universiteiten onderzoeksprojecten op het terrein van pensioenen. Elk project wordt gedurende drie jaar bekostigd met een miljoen euro. Bij de EUR zag Eddy van Doorslaer, hoogleraar Economie van de gezondheidszorg, die samen met Maarten Lindeboom (UVA) een onderzoek uitvoert, zijn aanvraag gehonoreerd.

Het onderzoek Van Doorslaer en Lindeboom gaat over de rol die de gezondheid speelt bij het nemen van de beslissing om (vervroegd) met pensioen te gaan. Kennis over de precieze relatie tussen inkomen en gezondheid in de verschillende levensfasen is cruciaal voor beleidsmakers. Willen verzekeraars en pensioenfondsen sociaal acceptabele en welvaartsverhogende pensioenvoorzieningen kunnen bieden dan moeten ze weten in te spelen op dit keuzegedrag.

De wetenschappers die de subsidie ontvingen zijn allen afkomstig van economische faculteiten die zijn gelieerd aan Netspar (Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement), een nieuw maatschappelijk topinstituut (MTI). Een belangrijk deel van het geld gaat naar tenure trackers; jonge veelbelovende onderzoekers die voor dit doel worden geworven op de internationale markt. De wetenschappers die de subsidie ontvingen zijn allen afkomstig van economische faculteiten die zijn gelieerd aan Netspar (Network for Studies on Aging and Retirement), een nieuw maatschappelijk topinstituut (MTI) rond levensloop, pensioenen, verzekeringen en vergrijzing. Een groot aantal partners uit de private en publieke sector maakt inmiddels deel uit van Netspar. De nieuwe projecten zullen bijdragen aan de drie doelstellingen van Netspar: onderzoek, onderwijs en kennis-disseminatie.