Gemeente Geldermalsen

Politie gaat voor veilige jaarwisseling

22 december 2005 - Ook tijdens de komende jaarwisseling blijft de inzet van de politie gericht op een veilig en ordelijk verloop van de oudejaarsnacht. De politie werkt hierbij nauw samen met de andere hulpdiensten, de brandweer en de geneeskundige
hulpverleningsorganisatie bij ongevallen en rampen (GHOR). Een voorbeeld hiervan is het feit dat de aansturing van de diensten vanuit een gemeenschappelijke meldkamer plaatsvindt. Zo kan snel en efficiënt worden gewerkt.

De politie gaat tijdens de jaarwisseling te werk volgens het bekende principe vriendelijk waar het kan en streng waar het moet. De geneeskundige hulpverlening richt zich op het zo snel en zo adequaat mogelijk verlenen van hulp in een zo veilig mogelijke omgeving. De hulpverlening is volgend op de inzet van brandweer en politie. Ambulances en eventuele coördinatie worden op verzoek van politie en brandweer ingezet. De normale hulpverlening gaat uiteraard ook gewoon door.

Uitgangspunten
De regionale politie-inzet wordt gekenmerkt door de filosofie van 'kennen en gekend worden'. Dit houdt in dat zoveel mogelijk lokale politiemensen dienst doen in hun eigen werkgebied en daardoor herkenbaar en aanspreekbaar zijn. Ook wordt voorafgaand aan de jaarwisseling een inventarisatie gemaakt van plaatsen waar mogelijk politie-inzet gewenst is. Hiermee wordt beoogd problemen in een vroeg stadium te signaleren en te voorkomen. De politie wil dáár aanwezig zijn waar zij daadwerkelijk noodzakelijk is.

Tegen personen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen en de openbare orde verstoren, door bijvoorbeeld het plegen van vernielingen en geweldsmisdrijven, treedt de politie op. Zij worden aangehouden en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Met het Openbaar Ministerie in Arnhem zijn afspraken gemaakt over een snelle reactie van de zijde van Justitie.

Vreugdevuren
Het toestaan van vreugdevuren verschilt per gemeente. Binnen gemeenten waar vreugdevuren worden getolereerd, zijn hiervoor speciale plaatsen aangewezen. Op andere plaatsen, of gemeenten waar geen vreugdevuren zijn toegestaan, wordt opgetreden tegen mensen die toch vreugdevuren aansteken of voorbereidingen daartoe treffen. Ook wordt direct opgetreden tegen mensen die de bluswerkzaamheden willen belemmeren. Informatie over het wel of niet gedogen van vreugdevuren is te verkrijgen bij gemeenten.

Vuurwerk
Sinds 8 november is binnen onze regio een vuurwerkteam van start gegaan, met als doel illegaal vuurwerk op te sporen. Dit om gevaarlijke situaties, zoals opslag van vuurwerk in een woonwijk, zoveel mogelijk te beperken. De aanpak van het vuurwerkprobleem gebeurt in overleg met onder andere de gemeenten en het Openbaar Ministerie.

Het succes van de teams om vuurwerkoverlast tegen te gaan, hangt ook af van de medewerking van het publiek. Wie informatie kan geven over verkoop van illegaal vuurwerk of opslag daarvan, of locaties waar bijvoorbeeld hoeveelheden brandbaar materiaal worden verzameld, kan de politie bellen via 0900-8844. Mensen kunnen de informatie desgewenst ook anoniem doorgeven via meldpunt M, op telefoonnummer 0800-7000.

Op 29, 30 en 31 december mag legaal vuurwerk worden verkocht in winkels waar, door de desbetreffende gemeente een verkoopvergunning aan verleend is. Het vuurwerk mag dan nog niet afgestoken worden. Dit mag op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is dit verboden en bekeurt de politie personen die toch vuurwerk afsteken. Ook het in bezit hebben van illegaal vuurwerk is strafbaar.

Internet
Voor meer informatie over (illegaal) vuurwerk, verkooppunten en toegestane hoeveelheden zie www.politie.nl/gelderland-zuid. Hier is altijd actuele informatie over het politiewerk te vinden. Ook in uw wijk of woonomgeving.


---

--------------------

Persbericht van Politie Gelderland-Zuid.