Gemeente Ede

nummer 277/ Ede, 22 december 2005

Ambtseed opnieuw ingevoerd
Gedragscode integriteit voor Edese ambtenaren

Ambtenaren van de gemeente Ede gaan met ingang van 1 januari 2006 werken volgens een nieuwe gedragscode integriteit. Het college van B&W heeft de gedragscode dinsdag 20 december 2005 aangenomen. Deze code beschrijft hoe een integere ambtenaar zich behoort te gedragen. De ambtseed wordt weer ingevoerd.

Een integere ambtenaar is iemand die zijn functie onafhankelijk uitvoert, loyaal is aan het bestuur en zich niet op een onjuiste manier laat beïnvloeden of onder druk zetten. De gedragscode is een aangescherpte versie van de gedragscode uit 1999. In 2003 werd er ook een gedragscode voor bestuurders van kracht.

Waarden en normen
De gemeente Ede koppelt integriteit aan het project Je Normen hebben Waarde. Zij wil daarmee aan inwoners duidelijk maken dat de ambtelijke organisatie normen en waarden hoog in haar vaandel heeft. De gemeente wil het goede voorbeeld geven.

Geschenken en giften
De gedragscode geeft aan dat een ambtenaar geen geschenken en giften mag accepteren van meer dan EUR 50,--. Alle uitnodigingen en geschenken moeten ambtenaren melden aan de leidinggevenden. Verder wordt de ambtseed opnieuw ingevoerd. Dit betekent dat alle nieuwe medewerkers een ambtseed afleggen ten overstaan van de algemeen directeur.
De gedragscode beschrijft ook wat Ede verstaat onder integriteit en wat de regels zijn voor bijvoorbeeld nevenwerkzaamheden van ambtenaren en het omgaan met gevoelige informatie.

Workshops en lezingen
Ede geeft integriteit ook een rol binnen haar personeelsbeleid. Zo wordt integriteit besproken tijdens functioneringsgesprekken en worden er workshops en lezingen over integriteit georganiseerd. Verder wordt vastgelegd voor welke functies een verklaring van goed gedrag nodig is. De brandweer vraagt voor alle functies al een verklaring van goed gedrag.

Ambtenarenwet
Het integriteitsbeleid van een gemeente is vastgelegd in de ambtenarenwet. De aangescherpte regels zijn onder meer een gevolg van gebeurtenissen, waarbij ambtenaren niet juist hebben gehandeld, zoals de bouwfraude. Een gemeente moet zich open en publieksgericht opstellen en zaken integraal oppakken. Zij moet niet alleen aangeven wat zij van de inwoners verwacht, maar ook wat de inwoners van de gemeente mogen verwachten.

---