SARA


gepubliceerd op donderdag 22 december 2005

SARA verdubbelt capaciteit Nationaal Rekencluster

Eind december zal SARA in samenwerking met Dell in het SARA-datacenter in Almere starten met de uitbreiding van het Nationaal Rekencluster. Deze uitbreiding zal naar verwachting eind maart 2006 operationeel zijn. Met de uitbreiding wordt de totale rekencapaciteit van het cluster meer dan verdubbeld tot een theoretische piekprestatie van ruim 8.5 Tflop/s. Het Nationaal Rekencluster vormt een belangrijke aanvulling op de supercomputercapaciteit die op nationaal niveau beschikbaar is. SARA verzorgt voor dit systeem de huisvesting, het beheer en de gebruikersondersteuning.

De uitbreiding vindt plaats in samenwerking met verschillende nieuwe partners: de Vrije Universiteit (VU) en een aantal NWO-instituten, waaronder de FOM (Fundamenteel Onderzoek van de Materie)-instituten. De stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) draagt bij aan de uitbreiding van het cluster door middel van een subsidie in het kader van haar flankerend beleid. Op nationaal niveau komt hierdoor via NCF meer capaciteit op dit systeem beschikbaar. Tot 31 december 2005 maken de nieuwe partners gebruik van een door SARA beheerde IBM-supercomputer. De uitbreiding van het Nationale Rekencluster zal dit systeem voor een belangrijk deel vervangen.

De deelname van de nieuwe partners toont aan dat het nieuwe cluster de flexibiliteit en uitbreidbaarheid heeft die nodig is om partijen te faciliteren die behoefte hebben aan geavanceerde rekenkracht. De uitbreiding van het Nationaal Rekencluster biedt ook interessante schaalvoordelen voor de huidige partners van het cluster, de Universiteit van Amsterdam (UvA), stichting Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC) en NCF.

Het huidige cluster bestaat uit 275 nodes: (Dell PowerEdge(TM) 1850 servers). Iedere node is uitgerust met twee Intel® Xeon(TM)-processors met Intel® EM64T-technologie, draaiend op 3.4 GHz en uitgerust met een 1 MByte Level II cache. Elke node beschikt over 2 GByte intern geheugen. Het besturingssysteem is Linux. De nodes communiceren via Infiniband: een low-latency, high-bandwidth netwerk.

De upgrade bestaat uit verschillende onderdelen: aan het bestaande cluster worden 256 nodes met het InfiniBand netwerk en 100 nodes zonder InfiniBand toegevoegd. De 100 nodes zonder InfiniBand zijn specifiek bedoeld voor niet-parallelle programmatuur waarvoor InfiniBand geen toegevoegde waarde heeft. De processors zijn van hetzelfde type als bovengenoemde, maar beschikken over 2 MByte Level II cache. De nieuwe nodes zijn uitgerust met 4 GByte geheugen.

Het cluster wordt geconfigureerd als één groot cluster, zodat de gebruikers beschikken over maximale flexibiliteit en performance. De online diskcapaciteit wordt uitgebreid met 15 TB tot een totaal van 25 TB. Na de uitbreiding heeft het Nationaal Rekencluster een omvang van in totaal 1270 processors (635 nodes) waarmee de theoretische piekprestatie toeneemt van 3.7 tot 8.5 Tflop/s.