Gemeente Apeldoorn

Voetbalstadion aan de Europaweg

AGOVV Apeldoorn en college eens over locatie stadion

Het college van b. en w. stelt de gemeenteraad voor om de betaald voetbalorganisatie AGOVV Apeldoorn de gelegenheid te bieden om aan de Europaweg een nieuw voetbalstadion te bouwen. AGOVV Apeldoorn beschouwt de locatie op de hoek Europaweg/Laan van Spitsbergen als de beste van de vier locaties zoals die eerder dit jaar door b. en w. aan de club zijn voorgelegd. Het college is het met de club eens. Het college van b. en w. ziet het nieuwe stadion als een potentiële trekker voor het noordelijk deel van het herstructureringsgebied Zuidwestpoort en gaat er van uit dat het nieuwe stadion medio 2008 gerealiseerd kan worden. Naar verwachting zal de gemeenteraad zich medio januari 2006 uitspreken over de locatiekeuze ten behoeve van het stadion.

Dit voorjaar heeft het college in de richting van AGOVV vier mogelijke locaties genoemd voor de mogelijke vestiging van een voetbalstadion. Het betrof de locaties Kuipersdijk, Phillipsbosje, TNO/ETV en de Europaweg. In opdracht van AGOVV heeft Stadium Development Company uit Zwolle onderzoek gedaan naar de commerciële mogelijkheden van de locaties. Het bedrijf is tot de conclusie gekomen dat de locatie aan de Europaweg commercieel bezien het meest kansrijk is. Club en gemeente hebben de afgelopen maanden uitvoerig met elkaar van gedachten gewisseld over de locatie Europaweg. De inbedding van het stadion in het Zuidwestpoort (deelplan Noord) biedt volgens beide partijen prima mogelijkheden voor een goede ontwikkeling van dit herstructureringsgebied.

Economische functies
Bij de keuze van een locatie voor een voetbalstadion spelen veel factoren een rol. b. en w. hebben in een eerder stadium al aangegeven dat de Europaweg uit een oogpunt van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, bereikbaarheid en openbare orde een prima optie is. Gelet op het feit dat AGOVV streeft naar een stadion met commerciële functies is de Europaweg ook vanuit een commercieel perspectief aantrekkelijk. College heeft in de richting van AGOVV wel nadrukkelijk aangegeven dat de bestaande economische kaders leidend zijn.

Dit houdt ondermeer in dat, bij een GDV (grootschalige detailhandel) invulling van het stadiongebied, het huidig aantal vierkante meters uitgangspunt is. Daarnaast constateert het college dat de kantorenmarkt in Apeldoorn verzadigd lijkt. Mogelijkheden zijn er wel op het terrein van de leisure. Wel wil het college dat eventuele opties op dit terrein in een breder perspectief worden bekeken. AGOVV Apeldoorn en de Stadium Development Company gaan nu op basis van deze gegevens een nadere business case uitwerken.

Relatie met Zuidwestpoort
Zoals aangegeven verwacht het college dat het voetbalstadion extra elan geeft aan het noordelijk deel van het herstructuringsgebied Zuidwestpoort. College heeft derhalve niet alleen instemming betuigd met de keuze van AGOVV voor de Europaweg, maar ook de visie (met daarin het stadion) voor de totale Zuidwestpoort afgelopen maandag vastgesteld. In opdracht van het college wordt de komende maanden onderzocht op welke wijze het gebied moet worden ingericht. Hierbij kan worden gedacht aan een PPS constructie (publiek private samenwerking) of aan een constructie waarbij de totaal ontwikkeling van het deelgebied noord aan de markt wordt overgelaten. Uitgangspunt is dat het stadion wordt ontwikkeld door de vragende partij te weten AGOVV Apeldoen en/of diens ontwikkelaar. Het college stelt echter nadrukkelijk dat deze ontwikkeling synchroon dient te lopen met de aanpak van de totale Zuidwestpoort.

Planning
De planning is er op gericht om in augustus 2008 af te trappen aan de Europaweg. Dat vraagt om een stevige inspanning. Uitgaande van een bouwtijd van 1 jaar en een proceduretijd voor de artikel 19 procedure van 9 maanden betekent dat in 2006 een aantal belangrijke processen paralllel moeten te lopen. Dit geldt met name voor het opstellen van het plan van eisen, het stedebouwkundig plan en de bouwplanontwikkeling voor het stadion. Daarnaast vergt ook de noodzakelijke verplaatsing van bedrijven tijd. Met de eigenaren zijn inmiddels oriënterende besprekingen gevoerd.

Het college heeft AGOVV gevraagd om nu op korte termijn een nadere businesscase uit te werken. De betrokken wijkraden zijn inmiddels door het college het op hoogte gesteld. Op maandag 23 januari 2006 vindt voor omwonenden en betrokken bedrijven een informele inloopavond (19.00 uur tot 21.30 uur) over de plannen plaats in het Van der Valkrestaurant De Cantharel te Ugchelen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 22-dec-2005 08:04