Gemeente Lingewaard


Burgerinitiatief: burgers dragen zelf voorstellen aan voor raad

foto raadsvergadering
Burgers kunnen vanaf volgend jaar zelf thema's aandragen voor de raadsvergadering.

Burgers moeten de kans krijgen om voorstellen aan te dragen voor bespreking door de gemeenteraad. Dat was de kern van het idee van raadslid Paul Benders en fractievoorzitter van D66. Een initiatiefvoorstel hierover, behandeld in de raadsvergadering van 10 november 2005, is door de gemeenteraad met algehele stemmen aangenomen. De spelregels voor het aandragen van voorstellen zijn verwoord in de Verordening Burgerinitiatief Lingewaard, die op 1 januari 2006 van kracht wordt.

De nieuwe verordening is een direct voortvloeisel van het dualisme. De burger, en de raad als volksvertegenwoordiging, moeten meer invloed krijgen op het gemeentelijk beleid. Het college van burgemeester en wethouders voert dit beleid uit. Binnen dit stelsel past het idee om burgers in staat te stellen zélf thema's aan te dragen voor de raadsvergadering. Dit kan met ingang van 1 januari 2006 in de vorm van een zogenaamd burgerinitiatief.

Hoe werkt het?
Natuurlijk zijn aan het indienen van een agendavoorstel regels verbonden. Iedereen die kiesgerechtigd is voor de gemeenteraad, is initiatiefgerechtigd. Dat wil zeggen dat iemand een verzoek mag indienen om een burgerinitiatiefvoorstel op de raadsagenda te plaatsen. De minimum leeftijdsgrens om een initiatief in te dienen is echter geen achttien, maar zestien jaar.

Zo'n voorstel kan ook niet over alles gaan. Het moet zaken betreffen waarover de gemeenteraad het voor het zeggen heeft. Verder kan een vraag over bestaand gemeentelijk beleid geen onderwerp van een burgerinitiatief zijn. Voor dit soort vragen staan de burger andere wegen open, zoals het spreekrecht in een commissie- of raadsvergadering of een spreekuur van een wethouder.

Ook moet voorkomen worden dat het burgerinitiatief andere procedures zoals bezwaar- of klachtprocedures doorkruist. Daarom is in Lingewaard bepaald dat het burgerinitiatiefvoorstel geen bezwaar tegen een genomen besluit of een klacht over een gedraging van het gemeentebestuur kan inhouden. Hiervoor heeft de burger andere wegen.

Tenslotte is het evenmin de bedoeling dat zaken die recent nog in de raad aan de orde zijn geweest, opnieuw onderwerp van bespreking worden als gevolg van een burgerinitiatief. Dit zou de besluitvorming in de raad te zeer kunnen frustreren.

Drempel
Om te kunnen bekijken of een onderwerp écht leeft in Lingewaard is in de verordening aangegeven dat een verzoek om een burgerinitiatiefvoorstel op de agenda te plaatsen door ten minste 25 initiatiefgerechtigden wordt ondersteund. Dat aantal is zo laag om de drempel voor het indienen zo laag mogelijk te laten.

In het voorstel moet worden aangegeven wat u wilt dat de raad besluit, en ook een nauwkeurige omschrijving van het waarom daarvan. Verder hoort er ook een toelichting op het burgerinitiatiefvoorstel bij, waarin in ieder geval wordt gemotiveerd wat de meerwaarde van het voorstel voor de gemeenschap is en de eventuele rol van de overheid hierbij.

Behandeling voorstel
Als de raad het voorstel behandelt mogen de indieners het voorstel komen toelichten. Nadat de raad een besluit genomen heeft wordt dit aan de indieners medegedeeld en vervolgens gepubliceerd.

Informatie
Bovenstaande spelregels staan in de Verordening Burgerinitiatief Lingewaard.

Om er voor te zorgen dat u bij het indienen niets vergeet, is een verzoekformulier opgesteld. Hier treft u ook de lijst aan waarop de ondersteuningsverklaringen van minimaal 25 initiatiefgerechtigden moeten zijn vermeld.

Mocht u nog vragen hebben over het (indienen van een) burgerinitiatief, dan kunt u contact opnemen met de raadsgriffie van de gemeente Lingewaard, tel. 026-3260458.

Bericht geplaatst 22 december 2005