Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Beweeglijke bodem veroorzaakt grillig verloop rivier

6 december 2005
Hoe kun je rivieren zodanig beheren en inrichten dat er geen overstromingen ontstaan, maar er wel efficiënte scheepvaart kan plaatsvinden en zijn agrarische, ecologische en recreatieve functies behouden blijven? STW-onderzoekster Saskia van Vuren ontdekte dat onzekerheden in het gedrag van de rivierbodem belangrijk zijn bij het voorspellen van de effecten van inrichtingsmaatregelen, zoals het verlagen van de uiterwaarden. Zij promoveert op 22 december aan de Technische Universiteit Delft.

Met het oog op toekomstige grootschalige projecten, zoals rivierverruimingsmaatregelen in het project Ruimte voor de Rivier, neemt de maatschappelijke relevantie voor verantwoord rivierbeheer toe. Grootschalig herinrichten van ons rivierengebied kan leiden tot meer dynamiek in de rivierbodem waardoor er extra hinder ontstaat voor de scheepvaart. Als gevolg hiervan kunnen de kosten voor onderhoudsbaggerwerk stijgen. Daarnaast kan een toename van de bodemdynamiek hoogwaterstanden beïnvloeden. Saskia van Vuren onderzocht de onzekerheid in het dynamische gedrag van de rivierbodem.

Veranderingen in bodemligging kunnen leiden tot hoogwaterproblemen en overstromingen, droogteproblemen die de scheepvaart belemmeren, problemen met betrekking tot de afvoerverdeling op splitsingspunten en erosieproblemen. Fluctuaties in de grondwaterstand veroorzaakt door deze zogeheten morfologische veranderingen kunnen de ecologie en de landbouw beïnvloeden. In haar proefschrift illustreert Saskia van Vuren aan de hand van voorbeelden hoe inzicht in het onzekere gedrag van de rivierbodem beheerders kan ondersteunen in het ontwerp, beheer en onderhoud van de rivier.

Rijn onder de loep

De Delftse onderzoekster evalueerde het effect op de rivierbodem van verschillende rivierkundige maatregelen op de Rijn, zoals het verlagen van uiterwaarden, de aanleg van nevengeulen en het verplaatsen van rivierdijken. Sommige locaties bleken gevoeliger voor rivierkundige maatregelen dan andere. Dit is merkbaar in de gemiddelde veranderingen, de variabiliteit en de seizoensafhankelijkheid van de vorm van de rivierbodem.

Op dit moment gebruiken rivierbeheerders voor
hoogwaterstandvoorspellingen vaak hydraulische modellen waarin een vaste bodemligging wordt aangenomen. Van Vuren ontdekte dat variaties in de bodemligging op middellange termijn en de bodemactiviteit rond splitsingspunten effect hebben op hoogwaterstanden. Gezien de invloed van rivierbodem op hoogwaterstanden, pleit de promovenda ervoor bij hoogwaterstandvoorspellingen in de toekomst rekening te houden met de zogeheten morfodynamica - de manier waarop de rivierbodem verandert als gevolg van de omstandigheden.

Onderzoek Saskia van Vuren Onderzoek Saskia van Vuren STW-promovenda Saskia van Vuren onderzocht de invloed van de rivierbodem op de waterstand. Op de foto's het hoogwater in Waal van 2002 tussen Brakel en Zaltbommel.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

..............................

Meer informatie bij:

* Saskia van Vuren MSc. (TUD, WL | Delft Hydraulics)
* t: +31 (0)15 285 84 01

* m: +31 (0)6 41 46 75 39

* saskia.vanvuren@wldelft.nl

* Promotie 22 december

* Promotoren prof. dr. ir. H.J. De vriend en prof. drs. ir. J.K. Vrijling