Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TENTOONSTELLING PROFESSOR VAN GNIFFELEN IN HET NEDERLANDS STRIPMUSEUM GRONINGEN

Het museum brengt bezoekers terug naar de tijd van de hunebedden

Groningen, dinsdag 13 december 2005 - Vanaf donderdag 22 december is in Het Nederlands Stripmuseum Groningen de tentoonstelling 'Professor van Gniffelen en het Geheim van de Hunebedden' te zien. De expositie is ingericht rond de stripreeks 'Arin en het Volk van de Hunebedbouwers', door Frans Le Roux en Roelof Wijtsma. Dit is een spannende jeugdstrip die zich afspeelt in de wereld van de hunebedbouwers, zo'n 5.000 jaar geleden. Professor van Gniffelen speelt in deze strip de rol van de beroemde Nederlandse archeoloog Van Giffen, die veel onderzoek naar de hunebedbouwers heeft verricht. De tentoonstelling toont diverse afbeeldingen uit de bijzondere stripreeks. De expositie is ontwikkeld in samenwerking met het Hunebedcentrum te Borger. Bezoekers worden actief betrokken bij het geheim van de hunebedbouwers. Zo kunnen ze zelf een poging doen om een loodzware steen te verplaatsen. De tentoonstelling is tot 1 april 2006 in het stripmuseum te zien, daarna is deze nog tot september 2006 te bekijken in het Hunebedcentrum te Borger.

Prehistorische held Arin

Het Nederlands Stripmuseum Groningen brengt bezoekers vanaf 22 december terug naar de tijd van de hunebedbouwers. De expositie toont werk van de stripreeks Arin en het Volk van de Hunebedbouwers. Arin is de prehistorische held van dit stripverhaal. Het is een jongen die leeft temidden van het alleroudste cultuurvolk van Europa, de hunebedbouwers. De tentoonstelling 'Professor van Gniffelen en het Geheim van de Hunebedden' is ontwikkeld met een knipoog naar het Groninger museum, waar in dezelfde periode de tentoonstelling 'Professor van Giffen en het geheim van de wierden' plaatsvindt.

Hunebedbouwers

De hunebedbouwers waren hun tijd ver vooruit. Een paar eeuwen voor de Grieken en de Romeinen wist dit cultuurvolk met behulp van technologische hoogstandjes tonnenzware gesteenten over tientallen kilometers te verplaatsen. Zo ontstonden de hunebedden, kamers die bestaan uit grote staande stenen en overdekt zijn met grote platte stenen. In de tentoonstelling, die voor jong en oud interessant is, wordt onder andere bewezen dat het wiel voor de hunebedbouwers een nutteloze uitvinding was.

Nederlandse striphelden

In Het Nederlands Stripmuseum Groningen staat de Nederlandse strip centraal. Zo kan de bezoeker kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de liefhebbers zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.


---

Noot voor de redactie (