Ingezonden persbericht


Overhandiging en demonstratie nieuwe cardiopomp LUCAS, Alphen a/d Rijn

Vanaf januari 2006 zal de Regionale Ambulance Dienst Hollands-Midden (regio Leiden, Alphen a/d Rijn, Gouda) als eerste de nieuwe cardiopomp LUCAS in gebruik nemen. Dit is een apparaat dat volkomen zelfstandig hartmassages kan uitvoeren, zodat het ambulancepersoneel in de tussentijd overige noodzakelijke handelingen kan verrichten bij een slachtoffer van een hartstilstand. De LUCAS wordt aangedreven door perslucht dat behoort tot de standaarduitrusting van een ambulance. In het buitenland is aangetoond dat het gebruik van de LUCAS de overlevingskans van slachtoffers aanzienlijk verhoogt. Mensen kunnen niet langdurig de noodzakelijke hartmassage geven, dit kan de LUCAS wel.

De ambulancedienst nodigt u van harte uit om bij de overhandiging van het eerste exemplaar + een live demonstratie aanwezig te zijn.

Datum: donderdag 22 december
Tijdstip: vanaf 11.00 uur

Locatie:
Ambulancepost Alphen a/d Rijn
Vorkweg 2, Alphen a/d Rijn
(industrieterrein de Schans, direct naast N11)

Programma:

11.00 - Welkom door de heer F. van Oosten, directeur Ambulancedienst 11.02 - Introductie door Jan de Nooij (medisch manager Regionale Ambulancedienst) 11.07 - Korte toespraak door vertegenwoordiger van de Nederlandse Hartstichting over reanimatie in Nederland 11.15 - Overhandiging eerste LUCAS apparaat aan mevrouw Verver, burgemeester van Voorschoten en portefeuillehouder ambulancezorg 11.16 - Live demonstratie van LUCAS door gediplomeerd ambulancepersoneel

Relevante achtergrondinformatie
Iedere week worden in ons land ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat zijn zo'n 15.000 mensen per jaar. Twaalf procent van de mensen die een hartstilstand krijgen, overleven het doordat er andere mensen in de buurt zijn die kunnen helpen. Om de kans op overleving na een hartstilstand te vergroten heeft de Regionale Ambulance Dienst Hollands-Midden besloten om als eerste in Nederland de LUCAS cardiopomp aan te schaffen voor alle 28 ambulances. In Engeland zijn de LUCAS apparaten al meer dan een jaar in gebruik. Staffordshire Ambulance Service (de no. 1 van Engeland) heeft LUCAS inmiddels tot 'standard of care' verklaart en heeft meer dan 120 exemplaren in gebruik.

Graag hoor ik van u of u aanwezig zult zijn in Alphen a/d Rijn op 22 december.

Met vriendelijke groet,
GCI Holland

Anita de Groot
tel. 020-6768666