Ingezonden persbericht


(20 december 2005 - Bericht van Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Geen steun voor Amerikaanse oorlog

Utrecht, 20 december 2005 -
Onder de leus 'Geen steun voor Amerikaanse oorlog' organiseert het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' a.s. donderdag, 22 december, tussen 12.00 en 13.00 uur een demonstratie op het Plein in Den Haag. Op dat tijdstip vergadert het kabinet over het al dan niet uitzenden van circa 1.200 Nederlandse militairen naar Zuid-Afghanistan.

Het Platform verzet zich tegen de nieuwe Afghanistan-missie omdat die maakt dat Nederland wordt meegezogen in de Amerikaanse oorlogspolitiek die van kwaad tot erger leidt.

In een vandaag op de website
(http://www.platformtegendenieuweoorlog.nl ) gepubliceerde notitie 'Amerikaanse geopolitiek, Afghaanse strijders en Nederlandse solidariteit' benadrukt het Platform dat achter de facade van humaniteit en terrorismebestrijding heel andere belangen en doelstellingen schuilgaan. De belangrijkste drijfveer voor de Nederlandse regering om, naast de ruim 600 militairen die reeds in Afghanistan zijn gestationeerd, nog eens 1.200 militairen naar Afghanistan uit te zenden is misplaatste solidariteit met de Amerikaanse regering en haar beleid om de NAVO Afghanistan in te trekken. 'Verbetering van het lot van de Afghaanse bevolking' is niet meer dan een argument voor de buhne.

De systematische schending door de Verenigde Staten van het internationaal oorlogsrecht, militair optreden in Afghanistan dat het gewapend verzet eerder versterkt dan bestrijdt (en zelfs tot openlijke kritiek van de Afghaanse president Karzai heeft geleid), dat alles lijkt de Nederlandse regering niet te deren. Voor onze betrouwbaarheid als NAVO-bondgenoot lijkt alles te moeten wijken. De regering Balkenende lijkt er zich niets van aan te trekken dat een Kamermeerderheid tegen is en dat de missie handen vol geld gaat kosten. Voor de vervanging van 2 Chinook-helicopters trekt minister Zalm blijkbaar makkelijker geld uit dan voor de energiekosten-compensatie van 35 euro per huishouden.

Door middel van het protest aanstaande donderdag doet het Platfom een beroep op het kabinet om niet langer blindelings steun te verlenen aan de Amerikaanse oorlogspolitiek. Mocht het kabinet toch besluiten om de Afghanistan-missie door te zetten, dan zal het Platform in januari verdere acties organiseren.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd een week na de aanslagen van 11 september 2001 opgericht om te
waarschuwen voor de contraproductieve gevolgen van het voeren van oorlog tegen het terrorisme. Op 30 september en 20 oktober 2001 organiseerde ze landelijke demonstraties tegen de oorlog tegen Afghanistan alsmede een
handtekeningenactie die 12.500 handtekeningen opleverde. Ook de grote Irak-demonstraties van het voorjaar van 2003
- met 80.000 demonstranten - werden door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' georganiseerd. Bij het Platform zijn ruim 200 organisaties aangesloten en zo'n 20 lokale platforms.

-------

Noten voor de pers

Woordvoerder namens het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is Jan Schaake, tel. 030-2714376.

De website van het Platform is:
http://www.platformtegendenieuweoorlog.nl

(einde persbericht)