Essent

Gratis supersnel internet voor primair onderwijs Deventer

Acht schoolbesturen uit de gemeente Deventer hebben contracten getekend met Essent Kabelcom, waardoor alle scholen in het primaire onderwijs een glasvezelverbinding en een snelle internetverbinding krijgen. Hiermee kunnen alle 51 scholen aan de slag met educatieve breedbanddiensten zoals die worden ontwikkeld in het samenwerkingsproject van SURFnet en Kennisnet. Het streven is om voor de zomer van 2006 de snelle netwerkverbindingen in Deventer te realiseren.

Samen Snel op Glas
Stichting Deventer Internet Project Primair Onderwijs (DIPPO) is een van de regionale glasvezelinitiatieven die aan de slag gaat met een stimuleringsbijdrage vanuit het samenwerkingsprogramma SURFnet/Kennisnet. Dit programma wordt financieel gesteund door het Ministerie van OCW. Deze bijdrage is beschikbaar gesteld in het kader van het project Samen Snel op Glas van SURFnet en stichting Kennisnet. DIPPO, een samenwerkingsverband van openbare, christelijke en katholieke scholen, is verantwoordelijk voor de vraagbundeling van alle deelnemende scholen, terwijl SURFnet verantwoordelijk is voor de begeleiding bij het aanbestedingstraject en bij de implementatie. Vorige week werd bekend dat in hetzelfde project 100 locaties in Zeeland, scholen en bibliotheken, een aansluiting op glasvezel krijgen.

Door hun vraag te bundelen kunnen scholen marktpartijen gezamenlijk via een openbare Europese aanbesteding uitdagen om snelle en betaalbare-op glasvezel gebaseerde- netwerkaansluitingen te leveren. Bij de aanbesteding in Deventer is de opdracht voor de glasvezelverbinding uiteindelijk gegund aan Essent Kabelcom.

Voordelen voor het onderwijs
SURFnet en Kennisnet ontwikkelen gezamenlijk innovatieve diensten voor het onderwijs en zorgen dat de onderwijspraktijk deze op een veilige en eenvoudige wijze kan inzetten. Scholen kunnen de breedbanddiensten echter alleen goed gebruiken met een snelle netwerkaansluiting. Daarom hanteren beide partijen een geïntegreerde aanpak en stimuleren ze ook het gebruik van glasvezelverbindingen in het onderwijs, zoals binnen het project Samen Snel op Glas. Zo worden daadwerkelijk voordelen behaald voor het onderwijs en kunnen scholen gebruik maken van breedbanddiensten als Expert op Afstand en Teleblik. (www.expertopafstand.nl en www.teleblik.nl).

Betrouwbare verbindingen met hoogwaardige diensten Naast een betrouwbare glasvezelverbinding op basis van het in Deventer bekende City Access concept, heeft Essent Kabelcom veel aandacht besteed aan een hoogwaardig dienstenpakket en garanties op de dienstverlening. Elk van de scholen krijgt gratis de beschikking over een 100 Mbps ethernetverbinding, e-mailboxen, webmail, spam- en virusfilters, onbeperkt dataverkeer, een eigen domeinnaam en webhosting. Bert Meijerink, Directeur Development van Essent Kabelcom: 'Een goed digitaal netwerk is voor scholen onmisbaar. Onderwijzers, leerlingen en ouders maken enthousiast gebruik van de mogelijkheden die snel internet biedt. Aan lessen kan iets extra's worden toegevoegd, kinderen maken met veel plezier op een leerzame en creatieve manier gebruik van het internet als informatiebron en als medium om met elkaar in contact te komen. Ik vind het geweldig dat wij hier een belangrijke rol in kunnen en willen spelen.'

De ontwikkelingen van dit en andere initiatieven van Samen Snel op Glas worden bijgehouden op www.samensnelopglas.nl.

Bron: Essent NV
Geplaatst: 21 december 2005