Politie Hollands Midden

Datum: 22 december 2005

Digitaal Tipformulier bij politie in gebruik genomen

Voortaan veilig tips geven via internet

Tips digitaal doorgeven aan de politie? Voortaan kan het. Op internet zijn diverse opsporingsberichten op verschillende sites te vinden. Denk maar eens aan de site van Opsporing Verzocht, Politie.nl, TMF en Sp!ts en Tiscali. Tips doorgeven via e-mail bleek te onveilig. Hackers kunnen vrij eenvoudig achter de gevoelige inhoud van e-mails komen. Om de drempel voor het doorgeven van mogelijk bruikbare informatie voor de oplossing van misdrijven te verlagen, kan dit nu via een elektronisch Tipformulier.

De Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI) die vanuit de Nederlandse politie zich intensief bezighoudt met landelijke opsporingsberichtgeving, is verantwoordelijk het digitale Tipformulier. Het ISC (ICT-Service Coöperatie Politie, Justitie en Veiligheid) heeft een veilige, technische omgeving gemaakt voor het doen van aangifte van een misdrijf via internet. Het nieuwe, digitale Tipformulier maakt gebruik van deze technische ontwikkeling en de kennis die hierbij is opgedaan.

Via een zogenoemd SSL (Secure Socket Layer) blijven er geen gegevens achter op de PC van de eindgebruiker. Het ingevulde formulier komt via een beveiligde internetomgeving terecht bij DNRI (de intelligence organisatie van het Korps landelijke politiediensten). Deze dienst zorgt er vervolgens voor dat de informatie bij het juiste politiekorps terechtkomt.Voorlopig is het alleen via de landelijke internetsites mogelijk gebruik te maken van het digitale Tipformulier. Medio 2006 kunnen ook andere (regionale) sites beschikken over digitale Tipformulieren.

Noot voor redactie/