Interpay heeft géén machtspositie en hanteert geen excessieve

Interpay nederland bv

Utrecht, 22 december 2005

Interpay heeft géén machtspositie en hanteert geen excessieve tarieven NMa trekt beschuldigingen en boete in

De NMa heeft vandaag haar eerdere beschuldigingen aan het adres van Interpay en de opgelegde boete ingetrokken. Interpay is verheugd over deze afloop. Door de uitspraak van de NMa komt een einde aan de bezwaarprocedure die Interpay heeft gevoerd. Interpay zou volgens de NMa misbruik maken van haar vermeende machtspositie door te hoge tarieven voor PIN-betalingen in rekening te brengen. Interpay heeft altijd vertrouwen gehad dat de NMa positief zou besluiten op het aangetekende bezwaar en is tevreden over de uitkomst.

Interpay heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de consument in de winkel of aan de kassa zelf bepaalt hoe hij gaat betalen. PIN concurreert met diverse andere betaalmiddelen zoals credit cards, Chipknip en bovenal contant geld. Interpay heeft geen machtspositie en kan daar dus per definitie geen misbruik van maken.

Daarnaast heeft Interpay in haar bezwaarschrift aangetoond dat er geen sprake is van excessieve rendementen en tarieven, en dus ook niet van gedrag dat zou duiden op misbruik van een machtspositie. Interpay heeft economische deskundigen ingeschakeld om dit aan te tonen. De NMa heeft haar eerdere besluit herroepen omdat onvoldoende kan worden aangetoond dat sprake is geweest van misbruik van een machtspositie. De eerder door de NMa opgelegde boete van 30 miljoen euro komt door het intrekken van de beschuldigingen te vervallen.