Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 376 SW
Datum: 22-12-2005

'Streekplan stevig in de steigers'

Vanochtend presenteerde gedeputeerde Anita Andriesen het nieuwe ontwerp streekplan. Andriesen: 'We willen veel ontwikkelmogelijkheden bieden voor wonen en werken, die tegelijkertijd bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân. Het gaat 'om de kwaliteit fan de romte.' Tijdens de ronde bestuurlijk overleg die we afgelopen maanden voerden, bleek dat onze ideeën breed worden gedragen. We bieden met het nieuwe streekplan 'romte voor kwaliteit': gemeenten en andere partijen krijgen mogelijkheden om aan de slag te gaan met ruimtelijke kwaliteit. Samen moeten we zorgen voor een betere inpassing van nieuwe plannen in de omgeving, om zo de landschappelijke kwaliteiten van Fryslân te versterken.'

Economisch sterk Fryslân
De provinciale inzet op bundelen en concentreren van ruimtelijke ontwikkelingen bij de stedelijke gebieden ter versterking van de economische structuur, wordt gedragen door de gemeenten. In het ontwerp streekplan staan nieuwe kaarten en cijfers met voorkeurs-richtingen voor ontwikkelingen voor de zes stedelijke bundelingsgebieden. Op het gebied van detailhandel is, mede op basis van nieuw extern onderzoek, ruimte voor gemeenten voor bepaalde soorten perifere detailhandel (winkels buiten het kernwinkelgebied). Leeuwarden heeft hierbij een bijzondere positie: met uitzondering van warenhuizen, kleding en juweliers kunnen hier buiten het kernwinkelgebied alle vormen van detailhandel worden gevestigd. De provincie ziet daarnaast de toerisme- en recreatiesector als een belangrijke economische factor. Om kansen beter te benutten, biedt de provincie mogelijkheden voor uitbreiding van bestaande en nieuwe recreatiebedrijven en komt er meer ruimte voor kleinschalige kampeermogelijkheden, zoals het kamperen bij boer.

Wonen in Fryslân
Gedeputeerde Andriesen noemde het opvallend dat gemeenten tijdens de gesprekken vaak aangeven in de praktijk goed uit de voeten te kunnen met het provinciale woonbeleid met richtgetallen. Volgens de gemeenten zit er voldoende flexibiliteit in het systeem en krijgen goede plannen de ruimte van de provincie. 'Andriesen: Wij vinden dat we onze energie nu niet moeten steken in het ontwikkelen van nieuwe systematieken. Wel willen we gemeenten uitnodigen om nog meer regionale afstemming te zoeken bij het maken van hun woonplannen. Wellicht ontstaan dan mogelijkheden om de richtgetallen op regionaal niveau toe te passen.

De al eerder aangekondigde proefprojecten op het gebied van landelijk wonen en landgoed wonen zijn in aantal uitgebreid in het nieuwe ontwerp streekplan, ook zal er geëxperimenteerd kunnen worden met woonvormen op het water.


- vervolg op pagina 2 -

Nationale landschappen
In het ontwerp streekplan staat een globale begrenzing van de twee Friese nationale landschappen: de Noordelijke Friese Wouden en Zuid-West Fryslân. De planologische uitwerking van het rijksbeleid wat betreft Nationale Landschappen is deze week akkoord bevonden door minister Dekker van VROM. De ruimtelijke ontwikkelingen in de twee gebieden zullen straks worden getoetst aan algemeen streekplanbeleid. Dit betekent dat er geen beperkingen gelden puur op grond van de ligging in het Nationaal Landschap. Wel verwacht de provincie dat het predikaat Nationaal Landschap initiatiefnemers extra zal inspireren om nieuwe ontwikkelingen goed in de landschappelijke karakteristiek van de omgeving in te passen.

Vervolgproces
In maart 2006 wordt het ontwerpstreekplan aan provinciale staten voorgelegd. Vervolgens start de formele inspraakprocedure. Het is de bedoeling dat het streekplan eind 2006 door Provinciale Staten wordt vastgesteld.


---- --