Ingezonden persbericht


(22 december 2005 - Bericht van Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Kabinet laat oor meer hangen naar NAVO dan naar eigen volksvertegenwoordiging

Den Haag, 22 december 2005 -
Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' betreurt het besluit dat de het kabinet Balkenende vanochtend heeft genomen om door te gaan met het voornemen om 1.200 Nederlandse militairen naar Afghanistan toe te sturen. Hiermee laat het kabinet overduidelijk de opgevoerde druk vanuit de NAVO-landen prevaleren boven de grote zorgen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook de Nederlandse bevolking blijkt vooralsnog in meerderheid tegen deze nieuwe Afghanistan-missie te zijn, aldus het gisteren gepubliceerde resultaat van een TNS-NIPO-onderzoek. 27% is voor, 41% tegen de missie naar Afghanistan.

Door meer waarde te hechten aan de opinie binnen de NAVO dan die van de Nederlandse bevolking, frustreert het kabinet de democratische besluitvorming over deze militaire missie. Daar komt nog bij dat vanuit Ottawa en Londen de andere beoogde troepenleveranciers met argusogen naar de Nederlandse besluitvorming kijken. Nederland is niet alleen het braafste jongetje van het meest pro-Amerikaanse NAVO-klasje, maar loopt ook nog eens fors voor de troepen uit. Dat blijkt ook uit de Kamerbrief waarin de regering nog in het midden moet laten wie de sterke militaire partner zal worden die in geval van nood te hulp kan schieten.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' hield tijdens het kabinetsberaad een protestactie bij het Torentje tegen het voorgenomen besluit. Daarbij werd namens een moeder van een uit te zenden militair, Pauline van Vlaanderen, een verklaring voorgelezen waaruit de zorg van vele ouders blijkt over het lot dat hun kinderen te wachten staat. Niet alleen de veiligheid in Afghanistan zelf is daarbij een probleem, maar ook het geringe draagvlak in de Nederlandse samenleving voor deze missie.

Vanuit de Afghaanse gemeenschap in Nederland liet Qader Shafiq weten dat de Nederlandse regering een burka lijkt te dragen als het om de besluitvorming over deze nieuwe ISAF-missie gaat. Volgens Qader Shafiq is de situatie in Zuid-Afghanistan een totaal andere dan die in de noordelijke provincies en moet Nederland zich niet laten verblinden door het ogenschijnlijke succes van de ISAF missie in Baghlan. Als Nederland echt een bijdrage zou willen leveren aan de veiligheid en ontwikkeling van Uruzgan, dan moet ze de tijd nemen om eerst goede contacten te leggen met de lokale bevolking en zich niet laten leiden door de Amerikaanse agenda in dit gebied.

Vanuit het GroenFront!-actiekamp in de bossen bij Schinveld van Yvonne Timmermans naar Den Haag afgereisd om de aandacht te vestigen op de relatie tussen de oorlog die daadwerkelijk in Afghanistan wordt gevoerd en de oorlogsvoorbereidingen die in ons deel van de wereld plaatsvinden. De
NAVO-luchtmachtbasis in Geilenkirchen vereist, volgens defensie, het feitelijk kappen van enkele hectaren bos. Met de burgers van Schinveld verzet GroenFront! zich daartegen.

Vanuit het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' herinnerde Jan Schaake aan de protestactie, vrijwel vier jaar geleden, toen het Platform 12.500 handtekeningen tegen de oorlog tegen Afghanistan aan het kabinet aan bood. De oproep dat de oorlog moet stoppen om ruimte te scheppen voor daadwerkelijk humanitaire organisaties en dat verantwoordelijken voor 11 september vervolgd moeten worden in overeenstemming met de regels van het internationaal recht is helaas nog steeds maar al te waar. De 'oorlog tegen het terrorisme' die vier jaar geleden in Afghanistan begon brengt ons terug naar een oorlog zonder rechtsbescherming. Naar een wereld die geregeerd wordt volgens het recht van de sterkste. Daarom moet Nederland geen steun geven voor de Amerikaanse oorlogspolitiek.

De protestactie werd beeindigd op het moment dat minister Kamp de ministerraad verliet en langs de enkele tientallen demonstranten liep op weg naar het ministerie van defensie. De organisatie kondigde vervolgacties aan in januari als de Tweede Kamer zich zal buigen over het voornemen van het kabinet.

-------

Noten voor de pers

Contact voor de pers: Jan Schaake 030-2714376 en Hans van Heijningen: 06-22101830

Meer op http://www.platformtegendenieuweoorlog.nl