Ingezonden persbericht


Milieufederatie en Dorpsraad pleiten voor onderzoek naar verplaatsing camping Uitdam

Zaandam, 22 december 2005. Onderzoek de voordelen voor natuur, milieu en landschap van de verplaatsing van camping Uitdam. Dat is het pleidooi van de Milieufederatie Noord-Holland, de Dorspraad Uitdam, Stichting Behoud Waterland en IJsselmeervereniging in een gezamenlijke reactie op de Startnotitie Milieueffectrapportage Camping-jachthaven Uitdam .

Volgens de plannen gaat het terrein van de camping volledig op de schop en wordt een compleet nieuw en aanzienlijk groter recreatieterrein aangelegd. Het ligt daarom voor de hand om te onderzoeken of het nieuwe terrein niet beter op een andere plaats kan worden aangelegd, temeer daar de camping op de huidige plaats een gebiedsvreemd element van recente datum is, dat een inbreuk vormt op het historische Waterlandse kustlandschap. Met hun pleidooi voor nader onderzoek naar de locatie vinden samenwerkende organisaties de Provinciale Planologische Commissie aan hun zijde. De commissie adviseerde al in 1999 om de sanering van de camping en de uitbreidingsplannen van elkaar los te koppelen en te onderzoeken wat de beste locatie voor de uitbreiding is.

Naast hun pleidooi voor onderzoek naar de verplaatsing geven de samenwerkende organisaties ook nog diverse andere punten aan die nu in de startnotitie niet of onvoldoende worden genoemd. Dat betreft:

* de invloed van de plannen op de omgeving, met name het Staatsnatuurmonument Waterland Aeën en Dieën en het Habitat- en Vogelrichtlijngebied IJmeer;
* gevolgen van de voorgestelde ingrepen voor de (grond)waterkwaliteit.
* cultuurhistorische en archeologische waarden want op deze plaats lag vroeger de haven van Uitdam. De Uitdammers bedienden de scheepskamelen waarmee de Oost-Indiëvaarders over de ondiepten voor de haven van Amsterdam getild werden. Verder moet de voor de bodemsanering gekozen vorm verder worden onderbouwd.

***** Einde Persbericht *****

Voor meer informatie/