Time : 4:12:38 PM
Date : Thursday, December 22, 2005
Sender Name: Triodos Bank

Emissie aandelencertificaten Triodos Bank: succesvolle campagne zorgt voor 20 miljoen EUR nieuw eigen vermogen

De emissiecampagne van aandelencertificaten Triodos Bank is geslaagd: de ambitieuze doelstelling om 20 miljoen euro aan nieuw kapitaal aan te trekken, is
gehaald. Particuliere en institutionelen hebben voor 20,1 miljoen euro ingeschreven. Tweederde van het nieuwe eigen vermogen is ingebracht door particulieren. De campagne vond zowel in Nederland als in België plaats. Via de Nederlandse vestiging van de bank werd voor 13,7 miljoen euro ingeschreven en via België 6,4 miljoen euro.

Triodos Bank is de laatste 10 jaar met gemiddeld 26% in balanstotaal per jaar gegroeid. Deze aanhoudende groei was aanleiding om per 23 september 2005 een campagne voor emissie van aandelencertificaten aan gunstige voorwaarden te lanceren. Het extra vermogen maakt een verdere groei van de duurzame activiteiten van Triodos Bank op lange termijn mogelijk. Triodos Bank verwacht 2005 af te sluiten met een vergelijkbare groei.

Europese groei
Triodos Bank is dé Europese bank gespecialiseerd in duurzaam bankieren. De bank verstrekt alleen financieringen aan ondernemingen en projecten met een maatschappelijke meerwaarde zoals in de sectoren duurzame energie, biologische landbouw, kunst, gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking (microkrediet).

De bank bestaat dit jaar 25 jaar en heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en - sinds 2004 - in Spanje. De internationalisering zal zich de komende jaren versneld voortzetten. Volgend jaar opent Triodos in Duitsland een agentschap om ook daar duurzame financieringen te verstrekken. De bank telt nu 100.000 klanten en verwacht dat aantal de komende drie jaar zeker met zo'n 50% te kunnen laten groeien.

Triodos België groeit snel
De Belgische vestiging, goed voor een kwart van het balanstotaal van de bank, genereerde met de campagne 6,4 miljoen EUR extra eigen vermogen. Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België: 'De respons op de campagne in België stemt ons natuurlijk uitermate tevreden. Het is de bevestiging van het grote vertrouwen van klanten en de groeiende interesse van investeerders om te beleggen in het kapitaal van een bank die exclusief duurzame projecten financiert.'

De afgelopen vijf jaar verdubbelden de bedragen op Belgische Triodos spaar- en termijnrekeningen tot meer dan 250 miljoen euro. Olivier Marquet: 'Die groei realiseren we niet door spaarders en beleggers superhoge rendementen te beloven, wel door ze grote duidelijkheid te geven over de besteding van de gelden op die rekeningen.'

In dezelfde periode verdrievoudigde de kredietportefeuille, onder meer door omvangrijke kredieten in de windenergie en seniorenzorg. Triodos Bank financiert bijvoorbeeld meer dan de helft van de totale Belgische productiecapaciteit in windenergie.

De bank telt in België 18.000 klanten en wil dat aantal in 2006 met 20% doen groeien. Olivier Marquet: 'Dankzij de band die een spaarklant via zijn Triodos rekening kan leggen met duurzame projecten in de sociale, culturele en milieusector wordt geld terug een heel concreet werkmiddel. En dat werkt enthousiasmerend.'

Brussel, 22 december 2005

Voor meer informatie of een interview met Olivier Marquet, contacteer

Lieve Schreurs
Head of Marketing & Communication Triodos Bank België Tel. 02 548 28 35 (direct) of 0472 92 00 50 (mobiel) lieve.schreurs@triodos.be
www.triodos.be

Over Triodos Bank
Triodos Bank financiert uitsluitend bedrijven en projecten met een sociale, culturele of ecologische meerwaarde. Op basis van ervaring en sectorkennis financiert de bank zowel windenergieprojecten als seniorentehuizen; zowel een dans- of theatergezelschap als centra voor algemeen welzijn. Zo draagt Triodos Bank in België bij aan het succes van meer dan 500 projecten die staan voor duurzame ontwikkeling.

Triodos Bank biedt spaarders en beleggers een marktconform rendement en een heldere informatie. Klanten die hun spaargeld op een Triodos spaar- of termijnrekening plaatsen, kiezen er bewust voor hun spaargeld een meerwaarde te geven. Niet alleen dankzij een aantrekkelijk rendement vergelijkbaar met dat van grootbanken, maar ook omdat ze precies weten waar hun geld naar toe gaat. Zij vernemen via het Triodos magazine of de website welke bedrijven en projecten de bank financiert.

Triodos Bank is sinds 1993 aanwezig in België en opereert vanuit één kantoor in Brussel. De bank telt inmiddels meer dan 18.000 klanten.

De bank telt internationaal 100.000 klanten en beheert meer dan 3.000 duurzame kredietprojecten. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en telt 264 werknemers. Het balanstotaal van Triodos Bank nv bedroeg per 30 juni 2005 1.144 miljoen EUR.

Via de microfinance fondsen is de bank betrokken bij meer dan 50 microfinancierings-instellingen, actief in 38 landen. Hiermee is Triodos wereldwijd een van de grootste privé-investeerders in deze sector. In België is Triodos medeoprichter van de coöperatieve vennootschap Alterfin, actief in microfinance.

URL: http://www.triodos.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL