Vlaamse overheid

Een 2000 jaar oude fallus ontdekt

Archeologen van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en de Erfgoedsite Tienen hebben gisteren een 2000 jaar oude fallus ontdekt bij hun onderzoek in de Spikdorenstraat in Tienen.

Opgravingen in de Spikdorenstraat bij het station van Tienen brachten de voorbije weken opnieuw resten van de Gallo-Romeinse vicus aan het licht. Het gaat om overblijfselen van een groot Romeins stenen gebouw uit de tweede eeuw na Christus. Binnen in het gebouw werd een atelier van bronsgieters aangetroffen. In de werkplaats bevonden zich verschillende soorten oventjes: sommige oventjes dienden voor het smelten van de metalen, andere voor het bakken van de gietvormen of het bewerken van de bronzen voorwerpen. De bronssmid maakte voornamelijk haarspelden, mantelspelden, juwelen, meubelbeslag en vaatwerk. Rondom de oventjes werden kuilen met afval van de bronssmid gevonden: smeltkroesjes, metaalslakken en bronsschilfers. Op de vloer rond de oventjes werden ook kapotte bronzen voorwerpen aangetroffen die dienden om te hersmelten. In de Romeinse tijd werd brons namelijk vaak gerecycleerd.

De fallus in aardewerk werd in de wand van de grootste smeltoven aangetroffen. De fallus is 12 cm lang en is bijzonder natuurgetrouw voorgesteld. Het gaat ongetwijfeld om een of ander offerritueel. Het voorwerp werd duidelijk doelbewust in de ovenwand gedrukt. Met dergelijke offers werd een gunst van de goden afgedwongen. In dit geval kan het de bedoeling geweest zijn een voorspoedig ambachtelijk proces te begunstigen, maar het kan evengoed gaan om een vruchtbaarheidswens of een liefdesperikel dat men via een bezwering probeerde op te lossen. Rituelen, bezweringen en hekserij waren in de Romeinse tijd schering en inslag. Hiervan getuigen ontelbare antieke bronnen. Meermaals werden door Romeinse keizers strenge straffen uitgevaardigd om aan praktijken van hekserij paal en perk te stellen.

De aanleiding voor de opgravingen was de bouw van appartementen met ondergrondse garage door de firma Durebo. De opgravingen werden probleemloos in de planning van de werkzaamheden opgenomen. Durebo neemt een deel van de kosten voor de opgravingen voor eigen rekening. De opgravingen lopen nog tot vrijdag 23 december.



Vlaamse overheid