Gemeente Haarlem


20 december 2005

380/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Winnaar naamgevingwedstrijd bekend

Haarlemmers kiezen voor naam 'Schoterbrug'


Vandaag is bekend geworden wat de nieuwe naam is van de brug die in Haarlem-Noord gebouwd zal worden: de Schoterbrug.

Deze naam kwam als winnaar van de naamgevingwedstrijd uit de bus en kon meteen worden opgenomen in de ontwikkeling- en realisatie overeenkomst die, eveneens vandaag, door de gemeente Haarlem en de onwikkelaar werd ondertekend.

140 stemmen gingen naar de naam 'Schoterbrug'. Met een klein verschil van tien stemmen volgde de naam 'Lennaert Nijghbrug' (in totaal dus 130 stemmen). Op de derde prijs eindigde de 'Muggenbrug' met 87 stemmen. Wethouder Maarten Divenal overhandigde de prijzen. De inzender van de winnende naam, M. Koster, werd beloond met een weekendarrangement voor twee personen in een luxe Nederlands hotel. Voor de winnaars van de tweede, derde, vierde én vijfde prijs waren er eveneens prijzen.

Tussen 14 en 28 oktober konden inwoners van Haarlem meedoen aan de wedstrijd en hun naam voor de brug - die tot nog toe bekend stond als Schoteroogbrug - inzenden. Uit alle inzendingen selecteerde de gemeente vijftien verschillende namen die doorgingen naar de volgende ronde. Vervolgens koos de Commissie Stadsbeheer uit deze vijftien namen een top vijf van namen: de Spaarnoverburg, de Lennaert Nijghbrug, de Schoterbrug, de Muggenbrug en de Noorderspaarnebrug. Op deze top vijf konden uiteindelijk alle Haarlmeers hun stem uitbrengen.

Na de prijsuitreiking volgde de officiële ondertekening van de ontwikkeling- en realisatie overeenkomst door de gemeente, Strukton Betonbouw, Strukton Bouw & Vastgoed, Boskalis en Van Hoogevest Groep. De nieuwe brug over het Spaarne betekent de komst van een nieuwe verbinding die de Waarderpolder beter en directer zal ontsluiten voor fiets- en autoverkeer. De nieuwe brug is 20 meter breed en 260 meter lang. De gemeenteraad is gisteren accoord gegaan met de bouw die naar verwachting in 2007 zal starten. De vroegste oplevering zal volgens planning in 2008 plaatsvinden.

sector Stadsbeheer
Mirjam van Haaster, communicatieadviseur
023-5114901
mvanhaaster@haarlem.nl

---- --