Ingezonden persbericht


Persinformatie

Nieuw hartmassage apparaat LUCAS® moet meer levens redden

Vanaf januari 2006 neemt de Regionale Ambulance Dienst Hollands-Midden (regio Leiden, Duin- en Bollenstreek, Alphen a/d Rijn, Rijnstreek, Gouda en Midden-Holland) de nieuwe hartpomp LUCAS in gebruik. Dit apparaat kan autonoom hartmassages uitvoeren, zodat het ambulancepersoneel in de tussentijd overige noodzakelijke handelingen kan verrichten bij een slachtoffer van een hartstilstand. Hierdoor hebben mensen met een hartstilstand een grotere kans te overleven.

Iedere week worden in ons land ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat zijn zo'n 15.000 mensen per jaar. De helft van de slachtoffers is bekend met hartklachten, hetgeen betekent dat wekelijks 150 'gezonde' mensen overvallen worden door een hartstilstand. Uit studies blijkt dat de meeste hartaanvallen - de belangrijkste oorzaak van een hartstilstand - plaatsvinden op maandagochtend. Mensen krijgen meestal thuis een hartstilstand (in 70 à 80 procent van de gevallen).

Tien procent van de mensen die een hartstilstand krijgt, overleeft het doordat er andere mensen in de buurt zijn die kunnen reanimeren. Eén derde van de Nederlandse bevolking heeft een reanimatiecursus van o.a. de Nederlandse Hartstichting gevolgd. Directe reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleven. Bovendien zijn er op steeds meer locaties AED's (Automatische Externe Defibrillator) aanwezig, waardoor de kans op overleven van een slachtoffer met 40 tot 50 procent wordt verhoogd.

LUCAS - de modernste reanimatieapparatuur
Om de kans op overleving na een hartstilstand nog meer te vergroten heeft de Regionale Ambulance Dienst Hollands-Midden, in samenwerking met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, besloten om als eerste in Nederland de LUCAS aan te schaffen voor alle 28 ambulances in hun regio (Leiden, Gouda, Alphen a/d Rijn). LUCAS wordt aangedreven door perslucht dat behoort tot de standaarduitrusting van een ambulance. Het grote voordeel van de LUCAS is dat het gedurende lange tijd precies de goede hartmassage kan geven, niet te oppervlakkig en niet te diep en met het juiste tempo. Hierdoor worden de hersenen en de hartspier optimaal voorzien van zuurstofrijk bloed. Het ambulancepersoneel heeft dankzij de LUCAS de handen vrij voor overige specialistische zorg, zoals het toedienen van medicijnen.

In Engeland zijn de LUCAS apparaten al meer dan een jaar in gebruik. Staffordshire Ambulance Service (de no. 1 van Engeland) heeft LUCAS inmiddels tot 'standard of care' verklaard en heeft meer dan 120 exemplaren in gebruik. Leverancier van de LUCAS apparaten is het bedrijf Medtronic.


---