Ingezonden persbericht


CARLO VAN DAM SMAAKMAKER TIJDENS WINTERTESTS VOOR SG FORMULA!

VALENCIA, 22 DECEMBER 2005 - Met het afronden van een succesvolle driedaagse test op het circuit van het Spaanse Valencia heeft autocoureur Carlo van Dam gisteren het drukke autosportseizoen 2005 definitief afgesloten. Met een voldaan gevoel keerde de Vlaardinger terug naar Nederland, waar hij de komende feestdagen samen met zijn familie zal doorbrengen. Niet alleen Carlo, maar ook het Formule Renault 2.0 team van SG Formula was zeer content met de gang van zaken, want het jonge talent van S-T-A-R-T leverde veel waardevolle informatie over de verschillende set-ups van de bolide aan het Franse topteam. In aanloop naar het nieuwe autosportseizoen zal Van Dam na een korte winterpauze zijn testwerkzaamheden in 2006 weer spoedig hervatten!

Nadat Carlo overuren draaide op de Franse circuits Val de Vienne, Magny Cours en Nogaro deed hij afgelopen 12 en 13 december het circuit van Lédenon aan. Het 3,8 kilometer lange circuit ligt ten noorden van de Franse plaats Nîmes en is makkelijk aan te rijden via de snelweg A9. In het bijzijn van de Mistral voelde het rond de heuvelachtige baan erg koud aan. Van Dam liet zich echter niet uit het veld slaan en concentreerde zich op zijn job als kopman van SG Formula. De Nederlander begon de tweedaagse sessie op gebruikte banden en verbeterde continu zijn tijden onder droge weersomstandigheden. Van Dam perste er uiteindelijk de derde tijd (1:17.9s) van de dag uit en was hiermee een stuk sneller dan zijn Franse teamgenoten Jousse, Dillmann en Vernay. Ondanks zijn snelle tijd was Carlo niet helemaal tevreden over deze eerste dag omdat hij niet alles uit zijn auto kon halen. Op de afsluitende testdag reed de 19-jarige coureur ongeveer 100 rondjes op het circuit dat gekenmerkt wordt door de vele blinde bochten en zette van de totaal 15 deelnemers de snelste tijd neer (1:17.3s)!

Eenmaal aangekomen in Valencia bleken de weergoden niet bepaald gunstig gezind voor Carlo en zijn team. Vooral de eerste twee dagen kwam de regen met bakken uit de hemel op het circuit waar Van Dam eerder dit jaar een vijfde plaats scoorde in de Eurocup. Bovendien moesten zowel de Formule Renault 2.0 teams als de eveneens aanwezige Formule 3 teams om het uur switchen om te mogen testen op de 4 kilometer lange baan. In de eerste 3 sessies van ieder 60 minuten kwam Van Dam met een setje regenbanden op de proppen en hij bleek telkens als beste met deze moeilijke omstandigheden te kunnen omgaan. In de laatste droge sessie wist Van Dam zelfs een snelle 34:6s op de chrono's te zetten.

Ook op de tweede dag liep het circuit snel onder water waardoor er door aquaplaning bijna niet werd gereden. Wanneer Carlo toch uitrukte voor een lange run, testte hij vooral de verschillende soorten bandenspanningen op het natte asfalt, maar werd hierbij vaak gehinderd door de vele rode vlagsituaties. In sommige uren kwam hij door de bizarre weersomstandigheden zelfs niet verder dan 8 geklokte rondjes! Op de laatste testdag was het droog, maar bleef de ondergrond van de baan bevroren, waardoor Van Dam opnieuw zijn training met regenbanden moest aanvangen. In de derde sessie liet hij alsnog slicks onder zijn auto monteren en realiseerde een tijd van 33:2s. Van Dam eindigde hiermee alsnog in de top van het klassement!

CARLO VAN DAM: "Ik ben tevreden met de laatste 2 tests van het jaar. Vanwege logistieke redenen had mijn team enkele maanden geleden besloten om veel te gaan testen op Franse bodem. Ik leerde hierdoor veel nieuwe circuits kennen waar SG Formula volgend jaar met de Franse Kampioenschappen aan deel zal nemen. In Valencia viel onze planning deels in het water doordat we maar slechts 4 uur per dag mochten testen. Ook de weersomstandigheden waren niet bepaald in het voordeel van de teams die aan deze tests deelnamen. Al met al waren het toch bijzonder leerzame tests en heb ik veel kilometers voor het team kunnen maken. De samenwerking met SG Formula was afgelopen jaar perfect en ik heb het gevoel dat ik met dit team in 2006 races kan gaan winnen. Misschien is het beste voor mij om bij dit team te blijven, want ik wil een serieuze gooi gaan doen naar de titel in het Europees Formule Renault 2.0 Kampioenschap!"

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Carlo van Dam's officiële website: www.carlovandam.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com).