Ingezonden persbericht



Amsterdam, 22 december 2005

Thom Hoffman als professor Higgins in My Fair Lady

Thom Hoffman gaat de rol spelen van professor Higgins in de musicalklassieker My Fair Lady van Joop van den Ende Theaterproducties. Het is voor Hoffman de eerste musicalrol in zijn indrukwekkende carrière als acteur. De voorstelling is vanaf oktober 2006 te zien in verschillende grote theaters in Nederland.

Thom Hoffman (1957) maakte zijn filmdebuut in Van Goghs eerste film Luger (1981). Daarna was Hoffman in veel films en tv-series te zien. Hij speelde in onder andere de film De Vierde Man (1983), De Avonden (1989) en in Unter Den Palmen (1999). Hij was dit jaar nog te zien in het zeer succesvolle toneelstuk Max Havelaar waarin hij de titelrol vertolkte. In september 2006 komt Zwartboek uit, de nieuwste film van Paul Verhoeven, waarin Thom Hoffman een hoofdrol speelt. Naast zijn carrière als acteur is hij sinds 1991 ook professioneel bezig als fotograaf. Hij vervulde opdrachten voor onder andere Nieuwe Revu en NRC Handelsblad.

My Fair Lady vertelt het romantische verhaal van het eenvoudige meisje Eliza Doolittle die door professor Higgins tot een echte dame wordt opgeleid. Higgins heeft een weddenschap afgesloten met een vriend dat hij Eliza van haar dialect kan afhelpen en haar beschaafde manieren kan bijbrengen. Hij neemt haar op in zijn huis om haar les te geven. Intussen ontstaat er tussen de elitaire professor en het vrolijke bloemenmeisje langzaam een intense relatie.

Producent Joop van den Ende Theaterproducties bracht in 1994 ook al My Fair Lady. Destijds speelde Paul van Vliet de rol van professor Higgins. My Fair Lady is gebaseerd op het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw. De musical ging in 1956 in première op Broadway en inclusief de reprise van 1993 werden er bijna 3000 voorstellingen gespeeld. My Fair Lady won vijf Tony Awards voor Beste Musical, Beste Dialogen, Beste Muziek, Beste Decor en Beste Choreografie. In 1960 werd de musical in Nederland ten tonele gebracht met Wim Sonneveld in de hoofdrol. De première vindt begin november plaats in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

Noot voor de redactie/