FNV

Aanvraag van faillissement Enna Aerosols op rol rechtbank

Enna Aerosols, producent van spuitbussen in Leeuwarden, heeft de salarissen over november niet betaald. Leden van FNV Bondgenoten hebben het faillissement aangevraagd. De rechtbank heeft de zaak pas voor 22 december op de rol gezet.
"Dat is natuurlijk rijkelijk laat", beseft vakbondsbestuurder Dick de Valk. "Wij adviseren zo nodig te regelen dat je bij de bank wat langer rood mag staan. Dat moet kunnen want de bank begrijpt ook wel dat er straks weer gewoon inkomsten zijn."

Zolang het faillissement niet is uitgesproken zorgt UWV niet voor een uitkering waardoor de werknemers krap komen te zitten in de dure decembermaand.

De Valk is kwaad op directeur Andreas Trost. Ondanks een aansporing van de vakbond weigerde hij zelf het faillissement aan te vragen. De kans is groot dat de aanvraag dan sneller was behandeld.

Trost leed deze week een gevoelige nederlaag. Hij had bedacht het personeel bij elkaar te halen en onder toezicht van een notaris te laten stemmen over zijn overlevingsplan waarbij 71 van de 91 werknemers ontslag zouden kunnen krijgen. Trost en De Valk waren er niet bij om elke beïnvloeding te voorkomen.

De opkomst was groot met 85 werknemers. Daarvan besloten er 59 een stem uit te brengen, de anderen verscheurden hun stembiljet demonstratief. Van de stemmers steunde een minderheid (22 werknemers) voor het directieplan. "Waarschijnlijk de mensen die in het plan van Trost zouden mogen blijven", zegt De Valk.

Vorige week gaf de werkgever aan, zonder verder overleg met de vakbond, per 1 december 71 werknemers te ontslaan. Als zij zouden weigeren een `verklaring van geen bezwaar' te tekenen, zouden zij hun salaris over november niet krijgen. "Pure chantage en intimidatie", reageerde De Valk. "Door deze opstelling is ons vertrouwen in de directie tot het nulpunt gedaald."

FNV Bondgenoten zag geen basis meer voor overleg. Dat was broodnodig nadat de kantonrechter in Leeuwarden op 28 september niet inging op het verzoek van de werkgever om 34 arbeidsovereenkomsten te ontbinden.

De rechter was van mening dat Enna Aerosols bij hem aan het verkeerde adres was en verwees de directie door naar het CWI. Ook was de rechter van mening dat de werkgever zich onvoldoende had ingespannen om met de vakbonden tot overeenstemming te komen over een sociaal plan. Het bedrijf had bovendien onvoldoende cijfers verstrekt om de ontbindingsverzoeken te onderbouwen.

Enna Aerosols en FNV Bondgenoten stonden het afgelopen jaar al vaker tegenover elkaar in de rechtbank. Zo maakte de bond bezwaar toen bleek dat de directie 375 duizend euro aan reserveringen voor de prepensioenregeling wilde gebruiken voor de financiering van een sociaal plan.