Gemeente Tilburg

23-12-2005
Evaluatie cameratoezicht in Tilburg

De combinatie van cameratoezicht met andere veiligheidsmaatregelen, zoals: de aanwezigheid van de politie, het bikersteam, goede straatverlichting en preventief fouilleren blijkt goed te werken.

Zo verplaatst criminaliteit zich door de komst van de camera's over het algemeen niet vanuit de binnenstad naar andere gebieden en speelt het een belangrijke rol bij aanhoudingen en vervolgingen in criminaliteits- en geweldsdelicten. De cijfers zijn niet eenduidig over wat betreft de invloed van camera's op de veiligheidsbeleving van burgers. Dit blijkt uit de evaluatie van het cameratoezicht, waarvan het College van Tilburg op 20 december kennis heeft genomen. Begin 2000 is in verband met het voorkomen van een aantal ernstige incidenten in het uitgaansgebied van de Tilburgse binnenstad besloten cameratoezicht in te stellen. Op 11 mei 2000 is er een camerasysteem met 25 camera's en een monitorruimte in gebruik genomen. Uitbreiding De ervaringen gaven aanleiding om in de volgende gebieden extra camera's te plaatsen: in het horecaconcentratiegebied, Reeshofdijk, kernwinkelgebied, kunstcluster, station Reeshof en de Spoorlaan. Ook is er een tijdelijk camerasysteem geplaatst op het Verdiplein. Burgemeester Vreeman: ,,De camera's hebben hun waarde bewezen, bijvoorbeeld bij het opsporen van daders. Met de geregistreerde beelden heb je gewoon keihard bewijs in handen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan winkeldiefstal. Daarnaast wordt er een mobiel camerasysteem aangeschaft, wat snel ter plaatse inzetbaar kan zijn, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. Ook is er een geautomatiseerd registratiesysteem aangeschaft. Proef kernwinkelgebied Vanaf december 2005 is het cameratoezicht in het kernwinkelgebied uitgebreid met 9 camera's. Vanuit het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen in het winkelgebied Binnenstad hebben politie, winkeliers verenigd onder Preventief, gemeente en het Openbaar Ministerie in februari afgesproken het cameratoezicht in het kernwinkelgebied in de binnenstad meteen tijdens de drukke winkeltijden in de maand december (zaterdagen, koopzondagen en (extra) koopavonden) te gebruiken. Dit betekent dat buiten de reguliere (uitgaans)uren de camerabeelden tijdens de (extra) koopavonden en zondagen in december en op zaterdagen live worden bekeken. Samenwerking In de proef wordt de informatie van politie, toezichthouders en Falck Security & Services beter op elkaar afgestemd (bijvoorbeeld over de aanwezigheid van veelplegers in het gebied, overlastgevende situaties, enz.). Dit gebeurt o.a. door een dagelijkse briefing. Daarnaast is er vanuit de monitorruimte direct contact tussen de verschillende toezichthouders. De bedoeling van deze versterkte samenwerking en communicatie is de slagvaardigheid en effectiviteit van optreden tegen onveiligheid en criminaliteit te verbeteren.

Begin volgend jaar zullen op basis van deze proef de voorwaarden worden bepaald voor (verdere) samenwerking (eventueel ook met andere partijen) en zal ook worden bepaald op welke tijden live-cameratoezicht in het winkelgebied nodig is.