Provincie Overijssel

Ruim een miljoen voor kulturhusen

De provincie Overijssel stelt in totaal ⬠1.257.500,-- beschikbaar voor het opzetten of renoveren van dorpshuizen, kulturhusen en andere multifunctionele accommodaties in diverse gemeenten.

Brinkhoes Reutum - ⬠200.000,--

Het bestaande gemeenschapscentrum voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Vanwege de beperkte ruimte waren verenigingen gedwongen uit te wijken naar andere locaties. Met het vertrek van de Rabobank ziet de Stichting Dorpsaccomodatie de kans om het bankgebouw om te bouwen tot een multifunctioneel centrum.

Gemeenschapsruimte/sportzaal Mariaparochie - ⬠200.000,--

In Harbrinkhoek/Mariaparochie zijn in de loop der jaren verschillende voorzieningen verdwenen. De dorpsraad heeft daarom een commissie ingesteld die in samenspraak met de bewoners een leefbaarheidsplan opstelden. Een van de aandachtspunten hierin is een multifunctionele gemeenschapsruimte te creëren waar verschillende verenigingen, instellingen en organisaties onderdak krijgen, onder andere: zorginstellingen, bibliotheek, muziekschool, kinderopvang, onderwijs en sportverenigingen.

Stichting Gemeenschapscentrum De Gaarf Langeveen - ⬠100.000,--

Het gemeenschapscentrum De Gaarf wordt gerenoveerd. Na ruim dertig jaar intensief gebruik voeldoen veel zaken niet meer aan de huidige eisen of moeten vanwege nieuwe regelgeving op gebied van veiligheid en milieu worden aangepast. Bovendien wordt ook de Mariaschool uitgebreid. Na de renovatie zijn naast de vergaderruimten, een gymzaal met kleedruimtes, peuterspeelzaal en bar ook een geldautomaat, mediatheek in het centrum gehuisvest.

Renovatie dorpshuis Lonneker (Enschede) - ⬠200.000,--

Het dorpshuis in Lonneker is sterk verouderd en te klein voor de huidige en toekomstige gebruikers. Een renovatie en een deel nieuwbouw moet ervoor zorgen dat deze problemen verholpen worden. In het nieuwe dorpshuis krijgen de huidige gebruikers weer een plek, maar wordt ook gekeken naar nieuwe functies. Zo wordt onder andere onderzocht of toeristische activiteiten, kookcursussen voor alleenstaande ouderen, buitenschoolse opvang voor kinderen en spreekuren van de gemeente.

Renovatie gemeenschapsruimte/sportzaal Lemele (Ommen) - ⬠200.000,--

Een brede gemeenschapsvoorziening in Lemele. Nu is alles geconcentreerd in het gebouw De Schakel, eigendom van de kerk. Om ruimte te krijgen is het nodig de sportvoorzieningen uit het gebouw te halen en hiervoor nieuwe zaal bij het sportcomplex te bouwen. De Schakel wordt opgeknapt en krijgt dan een multifunctioneel karakter: ontmoetingsplaats, kinderopvang en onderdak voor verschillende verenigingen.

Ondersteuning dorpshuizen en andere multifunctionele voorzieningen - ⬠90.000,--

Steeds meer besturen en beheerders van dorpshuizen, parochiehuizen, en andere centra hebben behoefte aan professionele ondersteuning zowel beleidsmatig als beheermatig. De Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen en het projectbureau Kulturhusen willen aan deze vraag voldoen. Zij gaan daarnaast ook gemeente adviseren, zorgen voor kennisdeling en scholing, bijdragen aan het beschikbaar en bereikbaar houden van de basisvoorzieningen in de kleine kernen.

Realiseren multifunctionele voorziening annex schoolgebouw in Egede, Hancate, Eelen en Rhaan (Hellendoorn) - ⬠100.000,--

De protestant Christelijke basisschool Jan Barbier is de enige basisschool in het gebied dat de buurtschappen Egede, Hancate, Eelen en Rhaan omvat. De school telt 144 leerlingen. Het schoolgebouw moet aangepast worden om ruimten voor remedial teaching, ICT en een lerarenkamer te krijgen. Daarnaast worden ook de peuterspeelzaal en diverse dorpsactiviteiten in het gebouw ondergebracht.

Renovatie ât Trefpunt in Mastenbroek (Zwartewaterland) - ⬠67.500,--

Het Trefpunt is Mastenbroek heeft een belangrijke sociale functie. Het is naast de school de enige ontmoetingsplek voor de inwoners. De verbouwing is nodig om te voldoen aan de brand- en veiligheidseisen. De verbouwing betreft onder andere de entree, toiletten, keuken, aanpassingen in de grote zaal en het plaatsen van nieuwe kozijnen.

Realiseren kulturhus Graaf Floris Hof (Deventer) - ⬠100.000,--

In 2003 heeft het ministerie van VROM wijken aangewezen die met voorrang worden aangepakt. Wijk 4 in Deventer is een van deze wijken. De leefbaarheid staat onder druk en het aantal voorzieningen wordt minder. In het kulturhuis in Keizerslanden komen een bibliotheek, een woon-zorg-welzijn loket en een cultuur- en leescafé. Ook komt er een ruimte waar voorstellingen gespeeld kunnen worden en waar vergaderingen of andere bijeenkomsten gehouden kunnen worden.

23 december 2005