Provincie Overijssel

Kabinetsbesluit geeft IJssel de ruimte

De provincie Overijssel is tevreden met het kabinetsbesluit over de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. Die is vandaag vastgesteld en aangeboden aan de Tweede kamer. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Piet Jansen heeft het Kabinet goed geluisterd naar de wensen van de provincie Overijssel en de andere partners in de regio.

Het kabinet gaat er vanuit dat er in 2015 maximaal 16.000 m3 water per seconde bij Lobith ons land binnenkomt en afgevoerd moet kunnen worden. Een deel hiervan gaat door de IJssel. Verwacht wordt dat er in 2050 ruimte moet zijn voor 18.000 m3 per seconde. De regio heeft aangegeven waar mogelijk nu alvast te willen anticiperen op die toekomstige hogere afvoeren. Aan de robuuste duurzame maatregelen die de regio heeft voorgesteld rond de IJssel komt het kabinet tegemoet door vooral ruimtelijke maatregelen in de PKB op te nemen. De maatregelen zullen in Overijssel vooral zichtbaar worden bij Deventer, Olst-Wijhe, Zwolle en Kampen.

Bij Kampen biedt volgens de PKB baggeren alleen een oplossing voor de korte termijn. De regio kiest hier voor een veel duurzamere maatregel, namelijk een blauwe bypass. Deze is voor de lange termijn zonder meer noodzakelijk. Gedeputeerde Jansen is blij dat het Kabinet tegemoet komt aan de wens van de regio om hiervoor in de PKB ruimte te bieden. Zodra er een akkoord is over de haalbaarheid van het plan wordt de bypass in de PKB opgenomen. Daarvoor is geen afzonderlijke procedure nodig. Dit is geheel in overeenstemming met de plannen in het kader van het project ontwikkelingsplanologie IJsseldelta.

Vervallen reserveringen

De reserveringen voor de dijkverleggingen bij Welsum en Den Nul-Fortmond komen te vervallen. Deze hebben voor veel opschudding gezorgd. Op dringend verzoek van de regio heeft staatssecretaris Schultz van Haegen de tekst in de PKB aangepast. Het Kabinet heeft dat nu overgenomen. âIn de regio wordt daarmee veel onzekerheid weggenomenâ, meent gedputeerde Piet Jansen.

Koploperprojecten

Vooruitlopend op de definitieve vaststelling van de planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier is in Overijssel al gestart met het maken van een planstudie voor een tweetal maatregelen. Dit zijn zogenaamde âKoploperprojectenâ. De projecten in Overijssel zijn de dijkverlegging bij Westenholte en de uiterwaardvergraving van de Scheller- en Oldeneler buitenwaarde bij Zwolle. Daarnaast heeft het Kabinet vandaag bekend gemaakt dat ook twee uiterwaardmaatregelen bij Deventer de koploperstatus krijgen. Dat zijn de uiterwaardvergraving van de Keizers- en Stobbenwaarden en de vergraving bij Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard. Gedeputeerde Piet Jansen: âIK ben er zeer mee ingenomen dat het Kabinet deze projecten ook heeft aangewezen als koploperprojecten in het PKB.â

Besluit

Naar verwachting zal de Tweede Kamer in het voorjaar een definitief besluit over het PKB Ruimte voor de Rivier nemen. Daarna kan gestart worden met de voorbereidingen van de uitvoering van de verschillende maatregelen, want in 2015 moet alles gereed en veilig zijn.

De provincies Overijssel, Gelderland en Utrecht hebben gezamenlijk aangeboden om een programmabureau in te richten, dat de uitvoering van de maatregelen kan begeleiden en over de voortgang aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat kan rapporteren. Deze provincies hebben ook in de voorbereiding samengewerkt, in goed overleg met waterschappen, gemeenten en belangenorganisaties. Het zwaarwegende advies van de regio is nu dus grotendeels overgenomen door het Kabinet.