EORG eist directe opname van Samir A. in ziekenhuis

E.o.r.g.

Amsterdam, 23 december 2005 De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland) eist van minister van justitie Donner (CDA) dat Samir A. nog voor de kerstdagen in een ziekenhuis zal worden opgenomen.

Uit medisch onderzoek blijkt dat Samir A. ernstig ziek is en lijdt aan de ziekte colitis ulcerosa. Kennelijk is de behandeling door de inrichtingsarts niet voldoende en geeft alleen wat medicijnen. De EORG is dan ook van mening dat Samir A. door een specialist moet worden bekeken.

Volgens de EORG is dit de zoveelste keer dat een inrichtingsarts bij ziekte van gedetineerde de zaak met medicijnen wil afdoen. Al geruime tijd krijgen wij klachten over de slechte medische behandeling van gedetineerden en het optreden van artsen die ziektes vaker afdoen als 'aandachttrekkerij'.

'wij laten in Nederland geen gedetineerden met pijn in een cel liggen', aldus de EORG. Sinds de recente bezuinigingen van oktober 2004 ontvangen wij steeds meer klachten van gedetineerden over de medische diensten in de inrichtingen, volgens de EORG zijn bezuinigingen dan ook de reden van de laksheid van inrichtingsartsen.

De EORG is momenteel met de advocaat van Samir A. aan het overleggen welke strategie zij gaat volgen, wellicht zullen wij de inspectie inschakelen, aldus de EORG.