Gemeente Zwolle

Treinreis brengt Olympisch Team Torino naar Zwolle


Datum uitgave: 21-12-2005

Na afloop van de komende Olympische Winter Spelen zal NS, Partner in Sport, het voltallige Nederlands Olympisch Team per hogesnelheidstrein vanuit Turijn terugbrengen naar Nederland. Het is voor het eerst dat de sporters na de Olympische Spelen per trein naar huis reizen. De Spelen worden van 10 tot en met 26 februari 2006 in Turijn gehouden. Zondag 26 februari worden de Winter Spelen officieel afgesloten met de sluitingsceremonie. Maandag 27 februari reist het team gezamenlijk met een speciaal daarvoor ingezette NS-hogesnelheidstrein terug. De treinreis zelf wordt voor de sporters een bijzondere ervaring door diverse bijzondere voorzieningen voor de sporters aan boord van de trein. De trein wordt aan het begin van de avond op het treinstation in Zwolle verwacht. Zwolle ligt centraal in Nederland en heeft alle mogelijkheden om de terugkomst van de Olympisch sporters te faciliteren. Op (top)sportgebied heeft de stad zich bovendien duidelijk geprofileerd de afgelopen jaren.

Algemene informatie Zwolle
Zwolle is een veelzijdige en aantrekkelijke stad om te wonen, te werken en te recreëren. De hoofdstad van Overijssel ligt strategisch op een kruispunt van nationale auto-, spoor- en waterwegen. Er zijn uitstekende voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en gezondheidszorg. Door haar ligging is de stad een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en instellingen.

Zwolle telt ruim 110.000 inwoners. Maar de stad groeit en ontwikkelt zich verder. De historische binnenstad en stadsgrachten herinneren aan het rijke verleden als Hanzestad. Het stadshart is de karaktervolle en gezellige 'woonkamer' van de regio, met verrassende mogelijkheden voor winkelen, uitgaan en cultuur. Zwolle ligt in de natuur van Salland, Veluwe en het waterrijke noorden met volop mogelijkheden voor sport en recreatie.

Sport is belangrijk voor Zwolle. In de onlangs gepresenteerde nota 'Sport in Zwolle, van en voor iedereen' zijn de ambities van de stad op sportgebied beschreven. De gemeente ziet sport niet alleen als op een zichzelf staand doel, maar ook als functie bij het realiseren van maatschappelijke doelen. Sport stimuleert maatschappelijke participatie: veel mensen zijn actief in sport, hetzij als beoefenaar hetzij als vrijwilliger. Sport brengt mensen bij elkaar en bevordert daarmee de sociale cohesie en de integratie van bepaalde bevolkingsgroepen, zoals allochtonen, ouderen en gehandicapten. En sport bevordert een gezonde leefstijl en speelt een belangrijke rol in de bestrijding van armoede en overgewicht. Sinds juli 2005 werken zes belangrijke (sport)organisaties, waaronder de gemeente, samen in een Olympisch Netwerk voor de regio Zwolle, IJssel/Vecht en Noord-Veluwe. De samenwerkingsalliantie met NOC*NSF heeft als doel om topsport en breedtesport in de regio te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 21-12-2005 tot 27-12-2005