Openbaar Ministerie

Persberichten
23 december 2005

Nationale Recherche houdt 9 verdachten van witwassen aan

In een internationaal onderzoek naar het witwassen van misdaadgeld zijn door de Nationale Recherche negen verdachten aangehouden. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij een groot aantal wisseltransacties voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro.

Deze transacties werden uitgevoerd bij wisselkantoren in Antwerpen en Brussel. Ze trokken deze zomer de aandacht van de Belgische Federale Politie omdat in betrekkelijk korte tijd voor miljoenen in vreemde valuta werden gewisseld voor euros. De geldwisselaars waren afkomstig uit Amsterdam en waren allemaal van Marokkaanse afkomst.

In de periode vanaf juni 2004 wisselden de verdachten soms dagelijks buitenlandse valuta. Vermoedelijk werden de gewisselde bedragen meegenomen naar Nederland en daarna via tussenpersonen naar de eindbestemming Marokko gebracht.

In november betrapte de Nationale Recherche twee wisselaars op heterdaad. Zij waren op de terugweg van België naar Nederland met een bedrag van 122.000 euro in een geheime bergplaats in de auto. Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten trof de politie nog eens 145.000 euro, geldtelmachines en plakken hasj aan.

Bovendien ontmantelde de Nationale Recherche in woningen in Amsterdam vijf professionele hennepplantages. De woningen waren gehuurd door stromannen met behulp van valse identiteitsbewijzen.

Op verzoek van het Landelijk Parket is in Frankrijk door de justitiële autoriteiten beslag gelegd op en geldbedrag van 315.000 euro, dat vermoedelijk toebehoort aan een van de verdachten.

Van de aangehouden verdachten zitten er vier in voorlopige hechtenis. Het gaat om vier mannen uit Amsterdam in leeftijd variërend van 22 tot 25 jaar. In het onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Voor informatie: Wim de Bruin