Gemeente Amsterdam

Regels viering oud- en nieuwjaar

23 december 2005

Om de feestelijkheden rond de jaarwisseling ook dit jaar weer zo probleemloos mogelijk te laten verlopen zijn de volgende regels van kracht:

Openingstijden horeca

In de nacht van oudejaarsdag (zaterdag 31 december) op nieuwjaarsdag (zondag 1 januari) geldt de gewone weekendregeling. Dat wil zeggen dat dagzaken open mogen blijven tot 03.00 uur, avondzaken tot 04.00 uur en nachtzaken (discotheken) tot 05.00 uur. Voor de nachtzaken in de horecaconcentratiegebieden Leidseplein en Rembrandtplein en voor Odeon geldt tussen 05.00 en 07.00 uur een afkoelregime. Dat betekent dat er vanaf 05.00 uur geen alcohol meer mag worden geschonken en dat er geen nieuwe gasten mogen worden toegelaten. Incidentele verlenging van de sluitingstijd is niet mogelijk.

Vuurwerk

De verkoop van vuurwerk is dit jaar alleen toegestaan op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december tussen 08.00 en 20.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur bij de erkende verkooppunten. In Amsterdam zijn dat 27 winkels die voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het afsteken van vuurwerk mag alleen op zaterdag 31 december (oudejaarsdag) tussen 10.00 en 02.00 uur (nieuwjaarsnacht).

In de directe omgeving van dierentuinen, kinderboerderijen, asiels of maneges mag geen vuurwerk worden afgestoken. Halt Amsterdam-Amstelland en de politie pakken vuurwerkovertreders aan. Ondanks alle campagnes zijn er nog steeds jongeren die buiten de toegestane tijd vuurwerk afsteken. Vaak gaat dit om de gevaarlijke en daarom verboden strijkers. Jongeren die door de politie worden aangehouden wegens een vuurwerkovertreding krijgen de keuze tussen een boete of het verrichten van werkzaamheden. De boete kan oplopen van EUR 60,- tot EUR 200,- waar tegenover het uitvoeren van een taakstraf staat. De jongere die kiest voor de taakstraf wordt naar het vuurwerkspreekuur van Halt verwezen om te horen waar, wanneer en hoeveel uur er gewerkt moet worden. Het werken gebeurt bij instellingen die hinder ondervinden van vuurwerk zoals dierenopvangcentra, bejaardentehuizen en stadsreiniging. Dit zal zoveel mogelijk in de kerstvakantie zijn.

Halt heeft voor de basisscholen (groep 8) voorlichtingslessen over vuurwerk ontwikkeld en samengesteld. De lessen worden verzorgd door Halt en de brandweer. Veel basisscholen hebben gebruik gemaakt van het aanbod van Halt om over dit onderwerp een les te verzorgen. In de laatste weken van dit jaar hebben ruim 9000 leerlingen van de basisscholen in Amsterdam-Amstelland vuurwerkvoorlichting gehad. Tijdens deze voorlichting zijn alle aspecten over het gebruik van vuurwerk, zoals veiligheid, regelgeving en (groeps)gedrag aan de orde geweest.

Pb-243