Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 23 december 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De bestuurlijke reorganisatie BBB vraagt een aanpassing van de bevoegdheidsverdeling en de delegatieregeling in de schoot van de Vlaamse Regering. Daarom keurt deze laatste een wijziging goed van het bevoegdheidsbesluit van 27 juli 2004. De aanpassingen zijn beperkt, omdat bij de opmaak van het besluit al in de mate van het mogelijke rekening was gehouden met de overgang naar de toekomstige organisatiestructuur en -vormen. Een van de herschikkingen is dat de (ordonnancerings-)bevoegdheid voor het personeelsblad, de centrale bibliotheek en de elektronische knipselkrant wordt overgedragen van de minister-president naar de minister bevoegd voor Bestuurszaken.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering de werkwijze goed om tussen 1 januari en
1 april 2006 gefaseerd en per beleidsdomein de operationalisering van de nieuwe organisatiestructuur vast te stellen, op basis van een dossier waarin de 'start'-voorwaarden in voldoende mate zijn ingevuld.


* * *

De Vlaamse Regering stemt er mee in dat voor de realisatie van 'Kazerne Dossin, museum, archief en studiecentrum over de schending van mensenrechten' - voorafgaand aan enige toewijzing van bijkomende ruimte - met het bestuur van het Joods Museum voor Deportatie en Verzet (JMDV) onderhandelingen worden opgestart in functie van de uitbreiding van de doelstellingen, de verruiming van de raad van bestuur, de verandering van de naam en de versterking van de wetenschappelijke inbreng. Bij deze onderhandelingen zal het IVA Kunsten en Erfgoed van het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media worden betrokken, samen met een vertegenwoordiger van het kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur en een vertegenwoordiger van het kabinet van de minister- president, en twee technici aangeduid door de stad Mechelen. De Vlaamse Regering vraagt de minister- president samen met de diensten van de Vlaamse Bouwmeester de nodige voorbereidingen te treffen om het concrete dossier van verbouwing en inrichting verder voor te bereiden en de nodige kostenramingen uit te werken. Op basis van de voorstudies en de ramingen zal de Vlaamse Regering vóór 1 mei 2006 een afspraak maken over het maximale subsidiebedrag dat Vlaanderen in dit project zal investeren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering stelt het ledenaantal en de samenstelling van de raad van bestuur vast van het Agentschap VDAB.


* * *

In uitvoering van de CAO VII voor busbegeleiders en onderhoudspersoneel beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van de kredieten vanuit de provisie naar de basisallocatie voor de busbegeleiding. Met de middelen zal er enerzijds een update van de vormingscursus voor busbegeleiders kunnen worden uitgevoerd en anderzijds zullen hiermee ook de lesgevers kunnen worden betaald die deze vorming verzorgen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van omzendbrief over de monitoring van de uitvoering van de begroting op geconsolideerde basis.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het akkoord tussen de Europese Gemeenschap en Zwitserland inzake de bestrijding van fraude en elke andere illegale activiteit tegen hun financiële belangen. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering gelast de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) om via de nv Nautinvest een PPS-formule voor het beheer en de exploitatie van het voormalige opleidingsschip Mercator uit te werken en hiervoor een passende procedure te lanceren conform de overeengekomen principes. Ze gelast de bevoegde minister om de minimale eisen in het kader van het ministerieel besluit houdende bescherming van het voormalige opleidingsschip te bepalen. Ze gelast de bevoegde minister om met PMV onderhandelingen op te starten met het oog op het nemen van een participatie door PMV in de eigendom van de Mercator en waarvan de opbrengst zal worden aangewend voor de financiering van de dringende werken, vereist voor de verzekering van het drijvend vermogen en de veiligheid aan boord, die voorlopig geraamd worden op 350.000 euro. Ze beslist de stad Oostende aan te duiden als ligplaats van de Mercator en gelast de bevoegde minister in overleg te treden met de stad over de praktische modaliteiten die voortvloeien uit de PPS- voostellen. De Vlaamse Regering verleent haar akkoord aan de verdere subsidiëring van de vzw Mercator tot de nieuwe beheer- en exploitatieformule uitwerking krijgt.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de
dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning. Concreet gaat het om de schrapping van de verplichting om een isolatieformulier bij de bouwaanvraag te voegen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

In het kader van de realisatie van de
Oosterweelverbinding stemt de Vlaamse Regering in met een Ontwerpovereenkomst met de nv BAM tot wederoverdracht van de Scheldebodem met vestiging van een erfpachtrecht. Na deze overeenkomst zal dit deel van de Schelde opnieuw op rechtszekere wijze door Waterwegen en Zeekanaal kunnen worden beheerd, terwijl nv BAM zich nog steeds van de benodigde rechten verzekerd weet voor de aanleg en de exploitatie van de Oosterweelverbinding.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering kent 451.000 euro subsidie toe aan de Vrije Universiteit Brussel voor de financiering van sportinfrastructuur. Het betreft het verder uitbouwen van het bestaande sportcentrum van de VUB op de campus Oefenplein te Elsene tot een volwaardig (top)sportcentrum met overnachtingsmogelijkheden voor 60 à 120 personen.


* * *

De Vlaamse Regering beslist volgende door de provincies voorgestelde locaties aan te duiden als permanente omlopen met trainingsfaciliteiten voor gemotoriseerde sporten: Lommel (terrein Heeserbergen), Neeroeteren- Maaseik (terrein Waterloos), Kaulille-Bocholt (terrein Op het Broek) en Westerlo (terrein Rooiveld). de loacties zullen via ruimtelijke uitvoeringsplannen op het gepaste niveau worden vastgelegd, waarbij de nodige flankerende maatregelen worden ingebouwd. De locaties Balen (terrein Hondapark), Brecht (terrein Kraaienhorst) en Genk (terrein Horensbergdam) worden aangeduid als permanente omlopen met trainingsfaciliteiten voor gemotoriseerde sporten op voorwaarde dat voorafgaandelijk een aantal studies wordt verricht. De locaties voorgesteld door de provincies Vlaams-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen worden niet in aanmerking genomen bij gebrek aan een lokaal maatschappelijk draagvlak. Via verder onderzoek en overleg zal er toch naar gestreefd worden om per provincie minimaal één locatie te laten erkennen.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Omdat de mandaten van de huidige Vlaamse leden van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland aflopen, benoemt de Vlaamse Regering zeven commissieleden voor een nieuw mandaat of voor de voortzetting van hun mandaat. De voorzitter is Herman Balthazar, de andere leden zijn: Wivina Demeester-De Meyer, Jari Demeulemeester, Guy Janssens, Harry Martens, Annick Schramme, Diane Verstraeten en Jozef Van Rillaer.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) gaf het Ministerieel Comité BBB op 4 februari 2005 opdracht aan de Vlaamse minister bevoegd voor de begroting en de Vlaamse minister bevoegd voor het algemene beleid inzake personeel en
organisatieontwikkeling om een gemeenschappelijke methodologie uit te werken om, vertrekkend vanuit de huidige beschikbare budgettaire middelen voor apparaatskosten, de financiële enveloppen per toekomstige entiteit af te bakenen. Er werd een voorstel uitgewerkt met een aantal principes voor de verdeling van apparaatskredieten om te komen tot een
enveloppefinanciering per nieuwe BBB-entiteit. De Vlaamse Regering keurt nu dit voorstel van een meerstappenaanpak goed en geeft aan de minister van Bestuurszaken opdracht om een werkgroep op te richten die de verdeling van de apparaatskredieten verder moet onderzoeken en methodologisch onderbouwen.


* * *

De Vlaamse Regering kent 350.000 euro subsidie toe aan de Balkanactie vzw in het kader van het project 'Structurele landbouwontwikkeling in Zuid-Oost-Kosovo'.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de modaliteiten en de ontwerpovereenkomsten betreffende het VAC Antwerpen goed. Ze keurt ook de voorgestelde betalingsmodaliteiten goed en gaat ermee akkoord dat Robelco nv op eigen kosten een notaris zal aanstellen.


* * *

In het kader van de verkoop van vastgoed van de Vlaamse overheid beslist de Vlaamse Regering de gebouwen in pakket 3 (Locale valorisaties zonder wederinhuring) en een aantal huizen uit pakket 4 (Locale valorisaties met wederinhuring) toe te wijzen aan de hoogste bieders. Omdat de Vlaamse overheid niet volledig eigenaar is van het pand in Brugge (Markt 1) wordt wel een ontbindende voorwaarde ingevoegd. ABAFIM zal de nodige onderzoeken verrichten om de vermoedelijke materiële fout uit het verleden recht te zetten zodat die ontbindende voorwaarde kan geschrapt worden op het ogenblik van het afsluiten van de authentieke akte.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 254.500 euro toe aan de vzw Fair Timber voor de oprichting van een permanent en onafhankelijk secretariaat in Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de aanwijzing van sommige ambtenaren in het kader van de bestrijding van schade aan wegdek door
gewichtsoverschrijding. De wijziging strekt ertoe de persoon die de functie van directeur-generaal van de Administratie Wegen en Verkeer uitoefent, bevoegd te maken voor het geven en uitvoerbaar verklaren van dwangbevelen.


* * *

Bij decreet van 7 mei 2004 werden onder meer het 'Agentschap Natuur en Bos' (ANB) en het 'Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek' (INBO) als intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) opgericht. De Vlaamse Regering keurde begin juli principieel een voorontwerp van wijzigingsdecreet goed dat het decreet van 7 mei 2004 op een aantal punten aanpast. Er werd al vroeger beslist dat aan de IVA's ANB en INBO geen rechtspersoonlijkheid diende te worden toegekend wegens het gunstige budgettaire effect voor de Vlaamse overheid. Daarom moeten de oprichtingsbepalingen in het decreet van 7 mei 2004 worden opgeheven. Daarnaast wordt geopteerd voor een meer logische schikking van taken en bevoegdheden. Het opstellen van het milieurapport wordt daarom niet toevertrouwd aan het INBO, maar aan het IVA Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht. Tijdens de vorige legislatuur viel de keuze om het takenpakket van de sectie 'Lucht' en de sectie 'Geluid, Trillingen, Niet-ioniserende straling' van de afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid van AMINAL onder te brengen bij het IVA Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht. Nu worden die taken toevertrouwd aan het departement binnen het Vlaamse ministerie voor Leefmilieu, Natuur en Energie. Tot slot wordt de naam van het IVA Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht gewijzigd in IVA Vlaamse Milieumaatschappij. De inwerkingtreding van artikel 10 van dit wijzigingsdecreet wordt nu vastgesteld op 1 januari 2006.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot uitvoering van de wet op de riviervisserij. Het nieuwe besluit verbiedt het gebruik van de palingfuik en het kruisnet voor de vangst van palingen. Voor beide vangsttuigen werd al een tijdelijk verbod ingesteld, dat nu dus definitief wordt.


* * *

De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse minister voor Openbare Werken een investeringsdotatie van 5,9 miljoen euro toe te kennen aan Waterwegen en Zeekanaal nv voor de uitvoering van de bodemsaneringswerken op de site ex- Forges de Clabecq in Vilvoorde.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van een jaarlijkse bijdrage van 139.000 euro aan de uitvoering van het 'Beleidsplan Beheer en inrichting Grensoverschrijdend park De Zoom-Kalmthoutse Heide' voor de periode 2006-2010.


* * *

De Vlaamse Regering verklaart de functie van juridisch beheerder vacant bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) en start de selectieprocedure.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van twee intern verzelfstandigde agentschappen zonder rechtspersoonlijk- heid (IVA), met name 'Agentschap voor Natuur en Bos' en 'Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek'.


* * *

De Vlaamse Regering kent 400.000 euro subsidie toe aan de stad Antwerpen voor de parkaanleg binnen het project Park Spoor Noord.


* * *

Na advies van de SERV en de MiNa-raad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed dat een aantal verbeteringen beoogt aan diverse decreten over energie en leefmilieu. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de benoeming van de leden van de raad van bestuur van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap 'Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen'. Ze keurt meteen ook het moment van inwerkintreding van het oprichtingsdecreet van deze EVA goed.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een voorontwerp van wet houdende diverse maatregelen inzake vervoer. Het wetsontwerp bevat vijf hoofdstukken die handelen over controle en bestraffing binnen de sectoren scheepvaart, luchtvaart, spoorweg- en wegverkeer. Er wordt een nieuw artikel ingevoerd met als doel de verkeersveiligheid, het milieu en de eerlijke concurrentie te verbeteren door ook technische controles van bedrijfsvoertuigen uit te voeren langs de weg buiten de periodieke keuring, zoals voorgeschreven in een Europese richtlijn. Het nieuwe artikel bepaalt expliciet de strafmaten voor inbreuken tegen de technische eisen als de vaststelling gedaan werd langsheen de weg.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk en ministerieel besluit tot afschaffing van de verplichting tot het voorleggen van een eensluidend verklaard afschrift in de koninklijke/ministeriële besluiten behorende tot de beleidsdomeinen mobiliteit en vervoer. Een kopie volstaat in de toekomst.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering kent 388.000 euro subsidie toe aan de vzw Stebo als cofinanciering van het project Infocentrum Wonen Haspengouw. Het project wil in de regio een bijdrage leveren tot de ontwikkeling en uitvoering van een woonbeleid dat uitgaat van het streven naar het verbeteren van de woonkwaliteit, het creëren van meer mogelijkheden voor zorgbehoevenden tot kwaliteitsvol wonen in hun vertrouwde omgeving en het verhogen van het aanbod van kwaliteitsvolle huurwoningen.


* * *

In uitvoering van het Gemeentedecreet en het Provinciedecreet keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel het besluit goed voor de minimale voorwaarden voor het mandaatstelsel van het gemeente- en provinciepersoneel en de bepaling over de taalpremie. Over het besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.


-----
einde

-----