Fnv bondgenoten

CAO overleg Beroepsgoederenvervoer mislukt

Aan het begin van de zesde onderhandelingsrondes is het overleg over de CAO voor het Beroepsgoederenvervoer over de Weg tussen de werkgeversverenigingen TLN en KNV en de vakbonden CNV BedrijvenBond en FNV Bondgenoten mislukt.

De werkgevers weigerden vrijdagmiddag in te gaan op de uitgestoken hand van de bonden om inhoudelijk te reageren over een bod van de vakbonden en braken het overleg na tien minuten af.

Met het mislukken van het overleg wordt de sector geconfronteerd met enorme problemen:


- het reeds overeengekomen akkoord over de pensioenen kan niet volledig worden uitgevoerd;
- reeds afgesproken loonsverbeteringen voor werknemers in de laagste loonschalen en voor jongeren kunnen niet worden geëffectueerd;
een oplossing voor de invoering van de 48 urige werkweek wordt hierdoor onmogelijk;
- het door de bond voorgestelde en door het Ministerie van V&W ondersteunde onderzoek naar het toekomstperspectief van de sector wordt geblokkeerd;
- de eerder afgesproken regeling voor kinderopvang zal niet doorgaan.

Bonden zijn zwaar teleurgesteld dat gedurende zes onderhandelingsronden door werkgevers is geweigerd op inhoud te onderhandelen. Werkgevers hielden vast aan hun voorstellen waarbij de werknemers gemiddeld 650,- euro bruto per maand moeten inleveren. Ook in 2004 kwam er geen CAO tot stand. De werknemers hebben voor het laatst in 2003 een structurele loonsverhoging ontvangen. Hierdoor is de indruk bevestigd dat de werkgevers geen CAO willen.

Bonden vrezen grote arbeidsonrust. De sector kan dit juist nu niet hebben, er is stabiliteit nodig vanwege grote concurrentie vanuit de Oost Europese landen. Vakbonden gaan hun leden raadplegen over de ontstane situatie.

In het Beroepsgoederenvervoer werken circa 135.000 werknemers waarvan 95.000 chauffeurs.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met;
Jan Heilig 06 22973941 ( FNV Bondgenoten)
Arjan Huizinga 06 51602032 (CNV BedrijvenBond)