Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

BedrijvenBond

Persbericht

23 december 2005

CNV BedrijvenBond ernstig teleurgesteld in uitspraak kort geding Cordis Roden:

"Dollars kennelijk belangrijker
dan mensen"

Keiharde dollars wegen kennelijk zwaarder dan het menselijk belang. Zo reageert een teleurgesteld voorzitter van de CNV BedrijvenBond, Jaap Jongejan op het vrijdagmiddag gepubliceerde vonnis in het kort geding tegen Cordis en Schneider. Inzet: in ieder geval voorlopig behoud van ruim 300 banen bij de katheterproducent in het Drentse Roden. De bond verloor.

Cordis Europe in Roden, dochter van Johnson & Johnson maakt(e) stents, cardiologische katheters. Schneider, dochter van Boston Scientific, verbood dit op basis van eigen octrooien. De juridische procedure die daaraan ten grondslag lag krijgt over een half jaar een vervolg in hoger beroep.

En dus, zo argumenteerde de CNV BedrijvenBond in kort geding op 16 december, moeten we de werkgelegenheid in tact houden totdat het juridische gevecht echt helemaal achter de rug is. De bond vroeg de rechter om Cordis te verplichten de stents dan maar voorlopig in licentie voor Schneider te produceren. En de bond wilde Schneider met datzelfde gerechtelijke vonnis verplichten die constructie toe te staan. Beide ondernemingen weigerden categorisch.
"Terecht", zo oordeelt voorzieningenrechter mr. H. Wolthuis nu. Het werknemersbelang dient niet te worden beschermd door inbreuk op het octrooirecht, zo valt uit zijn vonnis op te maken.

"En daarmee zijn we terug in een 19e eeuwse, liberale samenleving. Ieder voor zich, God voor ons allen", concludeert raadsman André Schellart teleurgesteld. Hij overweegt om nog appel in te stellen tegen deze uitspraak in kort geding. "Het is dollars boven mensen", zo vat ook bondsvoorzitter Jaap Jongejan de zaak samen. "Nodeloos om nader uit te leggen dat wij in dit land Amerikaanse toestanden van de hand wijzen."
Een beetje Amerikaanse toestanden wordt het wellicht toch. Onderhandelaar Piet Fortuin van de CNV-bond schetst dat de onverzettelijke houding van Cordis het bedrijf duur zal komen te staan. "Nu raken dus 300 werknemers definitief hun baan kwijt. En 200 uitzendkrachten waren al naar huis gestuurd. Omdat men niet wil meewerken aan een, door ons aangedragen, constructieve oplossing van het probleem. We zullen zien in januari, als we komen te praten over het sociaal plan."

Voor nadere informatie
Piet Fortuin, onderhandelaar CNV Metaal en elektro: 06 51 60 19 77 André Schellart, Schellart Advocaten
(pleitbezorger namens CNV BedrijvenBond): 06 215 45 127


---- --