Ingezonden persbericht


Kinderen: Kerstman wint van Sint, thuis wint van uit

JuniorSenior Research deed afgelopen week een onderzoek naar de mening van Nederlandse bezoekers van kinderwebsites en hun kerstbeleving. 92% van de kinderen in de onderzochte groep (6 tot 15 jarigen) vieren dit jaar Kerst, zo lieten zij weten op onderzoekssite datvindikervan.com. De kinderen die geen Kerst vieren, doen dit vanwege hun geloof (50%) of omdat het bij hen thuis niets bijzonders is (40%).

De Sint verliest steeds meer aan populariteit, en dat is een trend die al een aantal jaren doorzet. Vooral meisjes vinden Kerst leuker dan Sinterklaas (42%). Waarschijnlijk komt dat omdat kinderen tegenwoordig ook met Kerst cadeautjes krijgen, waar het voorheen vooral een geloofsaangelegenheid was. Naast 'thuis uitgebreid eten' staat 'cadeautjes uitpakken' op de tweede plaats van favoriete activiteiten tijdens de Kerstdagen. Jongens geven vaker dan meisjes aan Kerst en Sinterklaas even leuk te vinden (46%).

Kerst = familie

Het feest wordt gevierd met ouders, broertjes en zusjes (45%) en daarnaast vaak met andere familie (30%). Ook de activiteiten tonen aan dat Kerst een familiefeest is. De meeste kinderen zeggen tijdens de Kerstdagen thuis uitgebreid te gaan eten (23%). Slechts 4% geeft aan in een restaurant te gaan eten. 14% geeft aan op familiebezoek te gaan, waaruit afgeleid kan worden dat ooms en tantes liever op bezoek gaan bij kinderrijke gezinnen dan andersom.

Thuis is niet uit

Bioscopen, kerstmarkten, theatervoorstellingen en pretparken komen er bekaaid vanaf: samen kunnen zij op een magere 6% rekenen. Verder wint MSN-en het met 9% van de overige thuisactiviteiten, waaronder spelletjes spelen, gamen, tv kijken, lezen en buiten spelen. 7% van de kinderen viert kerst dit jaar ook in de kerk.