Politie Groningen

Autokrakers aangehouden

Autoradio verraadt drietal

Hoogezand, 23-12-2005 o Met de aanhouding van twee 24-jarige en een 16-jarige inwoner van Hoogezand, alsmede een 19-jarige inwoner van Groningen heeft de politie zes autokraken opgelost die van maandag 19 december op dinsdag 20 december 2005 hebben plaatsgevonden in Hoogezand.

Het viertal ging die nacht in wisselende samenstellingen op pad om een autoradio te stelen voor één van hen die juist een auto had aangeschaft, echter zonder radio. Ze struinden daarom de omgeving af en braken onder meer in op de Dreeslaan, de Rembrandtlaan, de Ruimtevaartlaan en de Rhijnus Feithstraat. In alle gevallen werd een ruit vernield. En passant namen ze uit de autos vrijwel alle losse spullen mee die ze aantroffen. Dit betrof onder meer zonnebrillen, Cds , een tas met biljartkeus en andere losse materialen. Toen ze een autoradio hadden, gingen ze op pad om nog geluidsboxen te stelen, hetgeen na verloop van tijd ook lukte. Gaandeweg kwamen ze op het idee om ook benzine te stelen maar dat mislukte.

Overigens werd de autoradio het viertal noodlottig. Dinsdagmorgen na de autokraken merkten een paar surveillerende agenten de auto op waarin drie van de vier verdachten reden. Toevalligerwijs hadden de agenten de aangifte opgenomen van de inbraak, waarbij een radiocompactdiscspeler werd buitgemaakt. De auto viel in eerste instantie op, omdat een soortgelijk merk en type ook was gesignaleerd bij een paar autokraken die nacht Toen het drietal bij een benzinepomp aan de Industrieweg in Hoogezand stopte, namen de agenten een kijkje in de auto. Tussen de voor en achterstoelen lag een
radiocompactdiscspeler die wel heel veel leek op het gestolen exemplaar. Nadat de agenten het serienummer vergeleken met bleek het nummer te kloppen.

Het drietal werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau. In eerste instantie ontkenden ze, maar later kwam het ware verhaal uiteindelijk toch op tafel. De vierde verdachte werd in de loop van de week aangehouden. Ze hebben ieder hun aandeel bekend. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld. De politie is bezig met de afronding van het proces-verbaal. De spullen zijn voor het grootste gedeelte weer terug bezorgd bij de aangevers.