Nuon

Amsterdam, 23 december 2005
Nuon beëindigt afnameverplichting groencertificaten aan Statkraft

Energieonderneming Nuon heeft overeenstemming bereikt met het Noorse Statkraft over het beëindigen van de verplichting tot het afnemen van groencertificaten op geproduceerde stroom uit de windparken Smøla 1 en 2 en Hitra. De overeenkomst leidt tot een netto verlies van circa EUR 85 miljoen, waarvan circa 55 miljoen al is voorzien in 2004 en 2005. Het resterende bedrag wordt geboekt in het vierde kwartaal van 2005.

Nuon heeft besloten het contract met Statkraft te beëindigen omdat voor deze stroom tot op heden niet de verwachte overheidssteun wordt ontvangen. In 2002 besloot Nuon de groencertificaten te kopen voor periodes van vijftien jaar vanaf het moment dat de windparken in gebruik werden genomen. Nuon behoudt het recht op vijftig procent van de winst op mogelijk toekomstige verkoop van groencertificaten uit de drie windparken.

De beëindiging van het contract met Statkraft sluit aan bij Nuons strategie om te focussen op groei in haar kernlanden Nederland, België en Duitsland. In lijn met deze strategie verkocht Nuon onlangs ook haar Spaanse windactiviteiten, waarover de onderneming een boekwinst rapporteerde van ongeveer EUR 400 miljoen.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten meer dan 2 miljoen klanten bedient in voornamelijk Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto omzet in 2004 bedraagt EUR 4,9 miljard. Het aantal mede-werkers per eind 2004 bedraagt 9.441 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam.