Provincie Groningen

Groningen, Drenthe en Friesland Energiebesparen met Waterzijdig Inregelen in Groningen, Drenthe en Friesland 23 december 2005

Waterzijdig inregelen, of beter CV-optimalisatie, betekent het juist instellen van watertemperaturen, hoeveelheden water in het CV-systeem en regelklokken. Het comfort in het gebouw verbetert hierdoor aanmerkelijk en het gasverbruik neemt gemiddeld met 15% af! Het blijkt dat in veel gebouwen, zoals scholen en kantoren, het CV-systeem niet goed is ingeregeld. CV-optimalisatie is meestal niet zo duur en verdient zich binnen 1 - 3 jaar terug. Recent is veel ervaring opgedaan met het optimaal inregelen van CV-systemen. Deze kennis brengt WZI Noord in een scholingstraject over op installateurs.

Na enkele pilots met waterzijdig inregelen in de noordelijke provincies staat het licht nu op groen voor een groot noordelijk project. De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de noordelijke milieufederaties, Energieconvenant Groningen, UNETO-VNI en opleidingsfonds OTIB staan aan de wieg van het project WZI Noord.

Tot en met 2007 beoogt WZI Noord in totaal van maar liefst 600 gebouwen het CV-systeem te optimaliseren. Gelijktijdig worden 200 monteurs opgeleid. Opgeleide monteurs kunnen vervolgens de markt voor CV-optimalisatie bedienen en in vele andere gebouwen dezelfde verbeteringen realiseren. Toename van werkgelegenheid, afname van het energieverbruik èn comfortverbetering zijn gecombineerd in één project!

30 december 2005