Gemeente Deventer

Week 51, 23 december 2005

Te gek ⦠een eigen plek

COLLEGE NEEMT ADVIES STEDELIJKE THEMAGROEP WIJKAANPAK JONGERENPLEKKEN GROTENDEELS OVER

In iedere wijk gaat de gemeente Deventer minimaal één No Problem ontmoetingsplek realiseren voor jongeren van twaalf tot 25 jaar in de komende jaren. Hierbij worden jongeren zelf betrokken. No Problemplekken zijn ruim, duidelijk herkenbaar en liggen verder van de bebouwing af. Verder zal de gemeente zich inzetten om bij nieuwe ontwikkelingen als grote nieuwbouwplannen, wijkvernieuwing en bestemmingsplannen extra No Problemplekken te creëren. Het college van burgemeester en wethouders neemt grotendeels het advies van de wijkaanpak over. Wethouder Ina Adema van onder andere jongerenbeleid kreeg tijdens de wijkaanpakdag op 29 oktober van de stedelijk themagroep jongeren de adviesnota âTe gek ⦠een eigen plekâ aangeboden.

Wethouder Ina Adema zegt hierover: âHet advies van de stedelijke themagroep van de wijkaanpak is doortimmert. Het geeft hun visie weer op de (in)formele ontmoeting van jongeren in de openbare ruimte. Het advies beschrijft de uitgangspunten voor de aanpak en het realiseren van verschillende soorten ontmoetingsplekken. Het college ondersteunt de nota en neemt de voorstellen voor een groot deel over.

De uitvoering koppelen we aan het Speelbeleidsplan. De gemeenteraad heeft dit plan in juni 2004 vastgesteld. In het plan is aangegeven hoeveel ontmoetingsplekken er in elke wijk zouden moeten komen. Het advies van de wijkaanpak vult dit beleidsplan aan met duidelijke richtlijnen voor deze ontmoetingsplekken. Vanaf 2006 starten we met het realiseren van de No Problemplek en andere ontmoetingsplekken per wijk. Jongeren worden betrokken bij het zoeken naar de plekken en bij de inrichting. De criteria voor de ontmoetingsplekken uit de adviesnota van de wijkaanpak zijn daarbij leidend. Dus naast de No Problemplek krijgen de andere ontmoetingsplekken binnen een wijk het etiket of Stay Around- of Whatâs Up-plek. Dit zijn kleinere plekken met ieder een eigen inrichting. Als jongeren bovenop deze ontmoetingsplekken uit het Speelbeleidsplan wensen hebben, onderzoekt de gemeente uiteraard of we daaraan kunnen meewerken. Zo wil de gemeente samen met jong en oud werk maken van ontmoetingsplekken.â

Leefregels
Samenleven in de openbare ruimte vraagt van zowel jongeren als ouderen begrip voor elkaar en om âleefregelsâ, een soort gedragscode. In deze gedragscode komt het gedrag op en rond een ontmoetingsplek aan de orde. De bedoeling is dat er per wijk een gedragscode komt. De gemeente Deventer gaat Raster Welzijnsgroep verzoeken per wijk een dialoog tussen jongeren en ouderen op gang te brengen met als resultaat een gedragscode.

Publicatiedatum: 23-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 23 december 2005