Gemeente Deventer

Week 51, 23 december 2005

Onderwijskansenplan werpt vruchten af
KWALITEIT ONDERWIJS EN PRESTATIES LEERLINGEN VERBETERD

Het Onderwijskansenplan heeft geleid tot verbetering van de kwaliteit van onderwijs en prestaties van leerlingen bij de deelnemende basisscholen en het Etty Hillesum Lyceum, afdeling VMBO (bovenbouw). De deelnemende basisscholen zijn De Snippeling, Circuitschool, Het Mozaïek en De Windroos (locatie Bierstraat). Door het Onderwijskansenplan is met name het taalonderwijs op de basisscholen geprofessionaliseerd. Dat heeft geleid tot betere taalprestaties van de leerlingen. Op het voortgezet onderwijs is het aantal vroegtijdig schoolverlaters verminderd door een betere pedagogische aanpak. Dit blijkt uit een eindrapportage van de gemeente Deventer. Het Onderwijskansenplan was onderdeel van een convenant dat in 2001 is gesloten met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Wethouder Ina Adema van onderwijs is blij met de positieve resultaten: âBinnen het taalonderwijs hebben de deelnemende scholen veel aandacht besteed aan begrijpend lezen en woordenschat. Het taalbeleid is op de basisscholen verder ontwikkeld. Er is gewerkt met interactief taalonderwijs dat zich kenmerkt door veel mondelinge communicatie tussen leerkracht en leerlingen en leerlingen onderling. De basisscholen nemen alle ook deel aan voor- en vroegschoolse educatie (VVE). VVE start al op de in de buurt liggende peuterspeelzalen. Er is dus sprake van een doorlopende lijn op het gebied van taalontwikkeling. Dat werpt zijn vruchten af in de resultaten van de leerlingen. Hun prestaties zijn door de jaren heen steeds gemonitord waardoor er goed inzicht is in de verbeteringen op de verschillende basisscholen. Daaruit blijkt ook dat met name de leerlingen van De Snippeling en Circuitschool vaker doorstromen naar hogere schooltypen. De afdeling VMBO van het Etty Hillesum Lyceum heeft minder vroegtijdige schoolverlaters. Onder andere een betere afstemming tussen onder- en bovenbouw en ook naschoolse activiteiten dragen daar aan bij. Uit de eindrapportage van het Onderwijskansenplan blijkt dat er echt winst is geboekt.â
Voor het eind van het jaar stuurt de gemeente Deventer de rapportage aan het ministerie van OC&W. Het Onderwijskansenconvenant met het ministerie liep tot 2006. Scholen moeten nu op eigen kracht verder.

Publicatiedatum: 23-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 23 december 2005