PERSBERICHT - 2005-12-23

Skeikampen damkzij investeringen bij de top van Noorwegen

Noors skiseizoen is overal al in volle gang

Het skiseizoen in Noorwegen is op vele plaatsen al in volle gang. In tal van gebieden is de winter vroeg ingevallen en zijn flinke hoeveelheden sneeuw gevallen. In de twee grootste skicentra, Hemsedal en Trysil, ligt zon halve meter sneeuw. Tot eind april kunnen alpine skiërs, snowboarders en langlaufers in Noorwegen hun hart ophalen.

Rondom de Kerst zijn er voor de liefhebbers ruime mogelijkheden. De topmaanden zijn februari t/m april. Het is dan lang licht, het weer is meestal stabiel en de kans op goede sneeuw is het grootst. Klik voor een overzicht van de Noorse skigebieden op www.visitnorway.nl.

Rustzoekers kunnen terecht in Synnfjell
Noorwegen kent uitstekende gebieden voor wintersporters die van rust houden. Een voorbeeld is het vredige bergplateau Synnfjell (800 tot 1050 m), ten westen van Lillehammer in de regio Valdres. Doordat geen doorgaande routes over het plateau lopen is het er extra stil en zeer geschikt voor langlaufers. Er zijn 120 km aan gemarkeerde loipen te vinden, die door bossen, langs bevroren meren en over glooiende sneeuwvlakten voeren. Bij het Spåtind Hotel ligt ook een alpine skihelling met drie sleepliften. Een hotelverblijf met volpension is al mogelijk vanaf 475 p.p. per week. Voor informatie en boekingen: www.keta.nl. Voor gebiedsinformatie: Valdres.com. Meer aanbieders van Noorse langlaufvakanties zijn te vinden op www.visitnorway.nl.

Skeikampen klimt naar de top
Het Noorse wintersportplaatsje Skeikampen, dat boven het bekende Gudbrandsdal ligt, heeft een stevige sprong voorwaarts gemaakt. Dankzij forse investeringen is het ten noorden van Lillehammer gelegen bergdorp uitgegroeid tot een van de modernste alpine bestemmingen van Scandinavië. Het op 900 meter hoogte gelegen dorp, dat tot nu toe vooral bekend was als langlaufcentrum, telt dankzij de aanleg van nieuwe liften en pisten ook uitstekende voorzieningen voor alpine skiërs en snowboarders. Er zijn ook nieuwe appartementen gebouwd. In Skeikampen gaat de Noorse koninklijke familie al vele jaren op wintersport. Meer informatie: www.skeikampen.no.

Bijzonder winteravontuur in Noord-Noorwegen
De jonge Nederlandse organisatie Scandinavian Wintersports biedt voor het eerst een reis aan naar de wildernis van Troms in Noord-Noorwegen. Deze regio, bakermat van avonturiers en poolexpedities, kan nu door liefhebbers worden doorkruist onder leiding van ervaren gidsen. Deelnemers bewegen zich voort op skis, met sneeuwschoenen en per hondenslede, maar ook gemotoriseerd zoals per boot en sneeuwscooter. Er wordt overnacht op zeer uitlopende locaties, van luxe tot primitief. Geknipt voor wie intensief cultuur, natuur en avontuur wil beleven en daarbij graag steun heeft van doorgewinterde begeleiders. Meer informatie: Scandinavian Wintersports

Noorwegen prominent op Utrechtse Vakantiebeurs
Natuurlijk is het veelzijdige Noorwegen weer ruim vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs in Utrecht, die van 11 t/m 15 januari in het Jaarbeurscomplex wordt gehouden. Zoals gebruikelijk staan op de beurs vertegenwoordigers uit de meest uiteenlopende Noorse vakantiegebieden klaar om uitleg te geven over de mogelijkheden in hun regio. Bezoekers kunnen voor algemene vragen ook terecht bij medewerkers van de overkoepelende organisatie Innovation Norway. Het Noorse paviljoen bevindt zich in Hal 10 van het vlakbij het NS-station gelegen Jaarbeurscomplex. Meer informatie: www.vakantiebeurs.nl.

Het favoriete plekje van Gerry Walraven
Gerry Walraven, medewerkster van een call center, komt in Noorwegen sinds 2003 en is sindsdien een grote fan van het land. Haar favoriete plekje is de gletsjer Austredalsbreen, een uitloper van de bekendere Jostedalsbreen. We gingen erheen vanuit Hafslo, waar we logeerden. Eerst met de auto langs Veitastrondsvatnet, een aantal spectaculaire tunnels door en vervolgens via een tolweggetje naar de berghut Tungastolen. Vandaar in twee uur door een prachtig ruig gebied naar de gletsjer gewandeld. Geweldig! Het is er een beetje glibberig, maar je wordt beloond met een super-uitzicht. Daarna weer terug om in de berghut jezelf te verwennen met een heerlijke wafel met zure room en jam. Nergens anders smaakt dit zo voortreffelijk als hier! Informatie over het gebied: www.lustertourist.com/eng-index.htm.

Cruises naar Noorwegen vanuit Nederland
De Nederlandse internet-reisorganisatie Norge Reiser is een van de weinige die cruises naar Noorwegen aanbiedt met Nederland als begin- en eindpunt. Er zijn cruisevakanties in alle prijsklassen naar o.a. de Noorse fjorden, de Noordkaap en Spitsbergen. Er kunnen ook bootreizen met de traditionele Hurtigruten langs de Noorse kust en tochten per expeditie- of zeilschip worden gereserveerd. Wie in de juiste stemming wil komen moet vooral de vernieuwde website van Norge Reiser bezoeken, met o.a. korte films van de accommodaties die de organisatie aanbiedt in Noorwegen. Voor meer bijzonderheden surft u naar www.norgereiser.nl.

IJsfestival in Geilo
Van 13 t/m 15 januari a.s. vindt in de Noorse wintersportplaats Geilo een bijzondere wereldpremière plaats: het eerste muziekfestival voor zogeheten ijsinstrumenten. Het gaat daarbij om muziekinstrumenten die gemaakt zijn van sneeuw en ijs, zoals de ijshoorn en ijspercussie. De (gratis) optredens vinden plaats in en om iglos op de Kikut, Geilos hoogste punt. Het is de bedoeling dat het festival jaarlijks plaatsvindt bij de eerste volle maan. Dit jaar treden o.a. de Noorse zangeres Sidsel Endresen en de performance-musicus Terje Isungset op. Voor meer inlichtingen zie internet: www.icefestival.no.

Voordelige Noorse hotelketen
In Noorwegen is onder de naam Thon Budget de eerste hotelketen gelanceerd die permanent voordelige aanbiedingen heeft. Het is een initiatief van Thon Hotels, voorheen Rainbow Hotels, de op vier na grootste hotelketen in het land. Eigenaar Olav Thon heeft zijn 43 hotels in Noorwegen ingedeeld in drie categorieën; Budget, City en Conference. Ze zijn te vinden op centrale locaties in diverse Noorse steden. Meer informatie en/of boekingen: www.thonhotels.com.