Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht
Universiteit Leiden

2.5 miljoen voor stimulering Leidse technostarters 23 december 2005
Het Leeuwenhoek consortium heeft medio december een subsidie van 2,5 miljoen euro verworven voor het project Leeuwenhoek Starters. Dit geld is beschikbaar gesteld door het Ministerie van Economische Zaken in het kader van het Subsidieprogramma KennisExploitatie (SKE). Het zal vooral worden besteed aan beschermen en tot benutting brengen van kennis en het opstarten van spin-off bedrijven. Het Leeuwenhoek consortium bestaat uit kennisinstellingen, bedrijven en ondersteunende organisaties. Hoofduitvoerders van het project zijn de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Penvoerder is de Universiteit Leiden.

Het project Leeuwenhoek Starters is gericht op het versterken van het proces van kennisvalorisatie: zorgen dat kennis de markt bereikt. Dit begint met het identificeren van onderzoek met commerciële toepassingsmogelijkheden. Vervolgens worden technostarters ondersteund bij het opzetten van een eigen bedrijf. Met de subsidie van 2.5 miljoen worden de interne organisatie en activiteiten op het gebied van kennisbescherming en kennisexploitatie van de Universiteit Leiden en het LUMC versterkt, en kunnen startende ondernemingen worden gestimuleerd.

Het project is bedoeld voor technostarters in alle disciplines, vooral in de life sciences, medische wetenschappen, nanotechnologie en informatie- en communicatietechnologie. De trekker van het project is dr. Bob Smailes. Smailes is directeur van Leiden University Research and Innovation Services. Ook is hij verbonden aan het LUMC als manager kennisexploitatie.

De Leidse signatuur van het consortium wordt nog versterkt doordat veel bedrijven en organisaties uit het Leiden Bio Science Park in het project participeren zoals Centocor, Baseclear, Proxy Laboratories, Service XS en Univalid B.V. Daarnaast wordt in het project samengewerkt met o.a. de Technische Universiteit Delft, TNO en de Hogeschool Leiden, en met partners uit de bank- en investeringswereld. Met deze bedrijven en instellingen worden o.a. kennis en expertise uitgewisseld. Startende ondernemingen kunnen advies krijgen uit o.a. het bedrijfsleven, en kennisinstellingen en organisaties bieden aan starters faciliteiten aan.

Meer informatie:

Universiteit Leiden:
Wetenschapsvoorlichting
071-5273282/ 06-11351562
wetenschap@ics.leidenuniv.nl Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC):
Bureau Communicatie LUMC
071-5268005
voorlichting@lumc.nl