Nederlandse Vereniging van Journalisten

Retrospective Henri Cartier-Bresson

23 december - 2 april 2006

Van 23 december - 2 april 2006 is in Foam Amsterdam een overzichtstentoonstelling te zien van Henri Cartier-Bresson.

Cartier-Bresson wordt door velen beschouwd als een de belangrijkste fotografen uit de twintigste eeuw. In 1947 richtte hij samen met Robert Capa het fotoagentschap Magnum Photos op.

De kunstenaar schilder Cartier-Bresson koos in 1935 definitief voor de Leica. Met deze kleinbeeldcamera werkte hij snel en geruisloos, iets wat in die tijd als heel vernieuwend werd beschouwd.

Voor de tweede wereldoorlog werkte hij in Mexico en Oost Europa en hij maakte fotoreportages over de Spaanse burgeroorlog. De bevrijding van Parijs in 1944 bracht Cartier-Bresson uitgebreid in beeld. Na de oorlog bracht hij vele jaren door in Birma, India, Indonesië en Tibet. Hij was een van de eerste Westerse fotografen die in 1954 de Sovjet Unie binnen mocht.

Cartier-Bresson was de fotograaf van `het beslissende moment'. De tentoonstelling brengt een overzicht van werk en leven van de fotograaf en er is aandacht voor wat de fotograaf op die beslissende momenten bewoog en wat hem beïnvloedde.

Tegelijk met de tentoonstelling in Foam zullen in Maison Decartes tekeningen en schilderijen van Henri Cartier-Bresson te zien zijn.