Ingezonden persbericht

Actie Halabja Centrum bij proces tegen Nederlandse chemicaliënhandelaa


DEN HAAG, 20051221 --
Het Halabja Centrum in Nederland (CHAK-Nederland) voert op 23 December 2005 actie voor het gerechtsgebouw in Den Haag




Persbericht


Actie Halabja Centrum bij proces tegen Nederlandse chemicaliënhandelaar


Het Halabja Centrum in Nederland (CHAK-Nederland) voert op 23 December 2005 actie voor het gerechtsgebouw in Den Haag. Het centrum vraagt hiermee aandacht voor de proces tegen de Nederlandse handelaar in chemische wapens Frans van Anraat. Deze wordt ervan verdacht in de jaren '80 honderden tonnen grondstof voor mosterdgas en zenuwgas te hebben geleverd aan het regime van Saddam Hussein. Tevens zou de zakenman complete inrichtingen voor gifgasfabrieken hebben geleverd.


Het Halabja Centrum is van mening dat dhr. Van Anraat door zijn leveranties, (die hij eerder in een interview zelf bevestigde) mede schuldig is aan de genocide in Iraaks Koerdistan waarbij tienduizenden Koerden omkwamen. Een van de gruwelijkste gebeurtenissen tijdens de genocide was de aanval met chemische wapens op de Koerdische stad Halabja op 16 en 17 maart 1988 waarbij naar schatting 5.000 Koerden direct de dood vonden. Duizenden andere Koerden raakten bij die aanval gewond en lijden tot op de dag van vandaag aan de gevolgen van gifgas.


Tijdens het proces zullen een aantal Koerdische slachtoffers van chemische wapens voor de rechtbank getuigen over hun ervaringen. De slachtoffers worden juridisch bijgestaan door de advocaat mevrouw Zegveld die door het centrum is gevraagd voor hun belangen op te komen. Mevrouw Zegveld zal namens de slachtoffers een schadevergoeding eisen van Frans van Anraat.


Het Halabja Centrum hoopt dat er tijdens het proces voldoende bewijsmateriaal zal worden geleverd om Frans van Anraat te veroordelen wegens medeplichtigheid aan genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.


Plaats en tijd: 12:00 uur

Prins Clauslaan 60

2595 AJ Den Haag

www.rechtspraak.nl/Gerechten/CBB/Routebeschrijving.htm


Voor meer informatie:

Amir Khadir, woordvoerder Halabja Centrum in Nederland
www.chak.info/nederlands/nederlands.htm
khadir8@yahoo.com
Mobiel: 0613512669




http://www.chak.info/nederlands/nederlands.htm