TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 22-12-2005

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 23 december 2005
Nederland 2 - 21.30 uur

VERSTOTEN ACHTTAL OPGESPOORD DOOR VERMIST

Vrijdag 23 december in VERMIST het onwaarschijnlijke verhaal van de acht gedumpte kinderen van Miep Touw. Stuk voor stuk werden ze in de jaren vijftig en zestig als baby of kleuter door hun moeder afgestaan. Waarom ze haar kinderen niet zelf kon verzorgen kan de moeder nooit meer uitleggen, want Miep Touw is in 1996 overleden.

Richard, één van de acht afgestane kinderen, vroeg VERMIST op zoek te gaan. "Mijn leven is niet compleet, ik verlang naar échte familie." De speurders van het programma slaagden er in alle kinderen Touw op te sporen, op één na, de jongste zoon, René. Zijn achternaam was door adoptie veranderd en hij was niet meer terug te vinden.

En toen voltrok zich een klein mirakel: een jongeman in Oudekerk aan de IJssel viel onder het zappen midden in het programma VERMIST en zag een familie Touw herenigd worden. Juist die morgen had hij gehoord dat zijn werkelijke naam Touw was. René, die altijd gedacht had dat hij geen broers of zusjes had, zag plotseling een rij evenbeelden de revue passeren! Verbijsterd door de gebeurtenissen nam hij contact op met VERMIST: "Ik denk dat ik de gezochte René ben. Ik wil bij mijn familie zijn." Tijdens een emotionele kerstbijeenkomst werd hij samengebracht met zijn broers en zussen.

SPELERTJES TELSTAR VERDWENEN

Drie jeugdspelers van de betaalde voetbalclub Stormvogels/Telstar zijn spoorloos. Het gaat om de 16-jarige tweeling Teixeira en hun 13-jarige vriendje Neto Vunge, alle drie afkomstig uit Angola. Sinds de herfstvakantie zijn de talentjes niet meer op de training verschenen. Het zijn fanatieke voetballers, die normaal nooit ontbraken. Bij de teammaatjes is de ongerustheid groot. Niet lang geleden werd op Schiphol een smokkelbende opgerold, die handelde in minderjarige asielzoekers. Daarbij ging het onder andere om Chinese kinderen, die onder het NIDOS vielen. Dat is de instelling die ook de voogdij heeft over de drie Telstar-voetballertjes.

Hun trainer houdt zijn hart vast: "Laatst was ook een groep van het NIDOS zomaar verdwenen. Toen was er een mensenhandelaar uit Frankrijk bij betrokken. Dan ga je wel denken: dat zal onze jongens toch niet overkomen zijn!"

VERMIST wordt gepresenteerd door Jaap Jongbloed.

Zie ook: www.vermist.nl