Ingezonden persbericht


Vrijdag 23 december 2005

Aanpassing winstbestemmingsbeleid Friesland Foods

Koninklijke Friesland Foods N.V. zal haar winstbestemmingsbeleid in 2006 aanpassen. 35 Procent van de winst wordt bestemd voor dividenduitkering en 65 procent wordt ingehouden ter versterking van het eigen vermogen van Friesland Foods.

Aanleiding hiervoor zijn de nieuwe wettelijke regels voor de financiële verslaggeving volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Hierdoor is onder meer de afschrijving van de goodwill niet meer mogelijk en worden de pensioenlasten meer gelijkmatig verdeeld over verschillende jaren. Hierdoor komt het winstniveau hoger te liggen zonder enige verbetering van de kasstroom. Een andere aanleiding voor de heroverweging van het winstbestemmingsbeleid is dat de omwisseling van ledenbewijzen en ledenkapitaal in certificaten van aandelen B in 2005 is afgerond.

De concerndirectie van Friesland Foods heeft de wijziging van het winstbestemmingsbeleid met de Algemene Vergadering besproken. Vervolgens is, onder goedkeuring van de raad van commissarissen, ter zake van de winstbestemming een beleid vastgesteld waarbij 35 procent van de winst wordt bestemd voor dividenduitkering en 65 procent wordt ingehouden ter versterking van het eigen vermogen van de onderneming. In het verleden is altijd een verhouding 40 procent: 60 procent gehanteerd. Omdat de winst van de onderneming toeneemt door IFRS zal het contante bedrag dat beschikbaar is voor dividenduitkering in euro's toenemen, ondanks de verlaging van het percentage van de dividenduitkering.

Het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. heeft besloten zich aan dit beleid te zullen conformeren. Het nieuwe beleid zal voor het eerst van toepassing zijn bij de vaststelling van de jaarrekening 2005 in het voorjaar 2006.

Voorbeeld
De winst over 2004 bedroeg 70 miljoen euro. Volgens IFRS zou de winst 98 miljoen euro bedragen. 40 Procent van 70 miljoen euro is 28 miljoen euro. 35 Procent van 98 miljoen euro is 34 miljoen euro. Netto zou Friesland Foods dus 6 miljoen euro meer aan de aandeelhouders uitbetalen volgens het nieuwe winstbestemmingsbeleid.

Royal Friesland Foods is een multinationale onderneming die zich richt op het winstgevend ontwikkelen, produceren en verkopen van een breed assortiment zuivelproducten en vruchtendranken onder merk voor consumenten, professionele gebruikers en industriële afnemers. Met name in West- en Centraal Europa, West-Afrika en Zuidoost-Azië is Friesland Foods sterk op de zuivelmarkt vertegenwoordigd. De omzet bedraagt 4,4 miljard euro. In totaal zijn 17.500 medewerkers in dienst waarvan 12.000 buiten Nederland. De belangrijkste merken zijn Dutch Lady, Frisian Flag, Foremost, Friesche Vlag, Milli, NoyNoy, Peak, Bonnet, Rainbow, Completa, Debic, Frico, Friso, Pöttyös, Dots, Kievit, Appelsientje, Chocomel, Cécémel, CoolBest, DubbelFrisss, Extran en Fristi.


---



Ingezonden persbericht